V tomto článku bych Vám ráda představila různá udělátka, suroviny,
vychytávky a postupy, které se mi při výrobě cupcakes osvědčily a třeba si
najdou místo i ve Vaší kuchyni.
Na úvod nemůžu nezmínit článek 15 tipů pro báječné cupcakes, který se hodí každé milovnici těchto malých sladkých dortíků.
Na úvod nemůžu nezmínit článek 15 tipů pro báječné cupcakes, který se hodí každé milovnici těchto malých sladkých dortíků.
Košíčky a plechy
Kamarádky pekařky se mě při porovnávání praxe rády ptají v čem a jak péct cupcakes, aby dopadly co možná nejlépe
a zároveň to bylo jednoduché a snadné na údržbu. Ráda bych zmínila varianty, se kterými jsem se zatím sama setkala a jak se mi s nimi pracovalo.
V obchodě se můžete potkat s:
V obchodě se můžete potkat s:
- klasickými
papírovými košíčky,
- samonosnými
papírové košíčky,
- muffinovým
plechem,
- silikonovými
košíčky.
Nejvhodnější varianta bude asi pro každého trochu jiná. Jsou však určitá pravidla, která je vhodné vzít při výběru optimální varianty v potaz:
- Klasické
papírové košíčky patří vždy do nějaké pevnější formy. Vykládáme jimi tedy
buď muffinový plech nebo silikonové košíčky.
- Samonosné
papírové košíčky není nutné dávat ani do plechu ani silikonových košíčků.
- Cupcakes
můžete péct i pouze v muffinovém plechu v případě, že ho důkladně vymažete
a vysypete (moukou, kokosem, oříšky,...). Je možné, že Vám pak ale půjdou
hůř ven. Pak je dobré je nechat chvíli "zavlhnout" - vlhkost se
vlivem ochlazení po vytažení z trouby bude srážet na plechu a pak je
vyndavání snadnější. Neříkám, že je to elegantní varianta. Spíš bych to
označila za cestu, jak něco napravit. :-)
- Silikonové
košíčky není nutné vymazávat ani vysypávat ani vykládat papírovými
košíčky. O to těžší je ale mytí, které je při použití papírových košíčků
otázkou minutky.
Sama jsem dlouho preferovala silikonové formičky. Dají se koupit za pár
korun v kuchyňských potřebách nebo třeba v obchodech Tescoma, vydrží věky,
nedeformují se, dortíky se z nich velice dobře vyndavají a na plech se jich vejde mnohem více než při použití formy. Když jsem ale poprvé
vyzkoušela muffinový plech s papírovými košíčky, po kterých není nutné
vydrbávat silikonové formičky, které se myjí vážně špatně, moje preference se
definitivně změnila. Papírové košíčky se dají koupit v kuchyňských
potřebách, v obchodech Tescoma, OD Prior nebo v různých e-shopech na internetu. Sama je nejraději kupuji v DMku, kde
se dají koupit košíčky z vážně skvělého materiálu, který má dobrou tloušťku,
nepromašťuje se a navíc má i hezký dekor. Dlouho jsem se snažila sehnat samonosné papírové košíčky, které není nutné vkládat do
muffinového plechu, díky čemuž se jich vejde do trouby víc najednou. Tyto
košíčky používají například ve Vídni v CupCakes Wien. Nakonec mě na stránku, kde se dají pořídit navedla jedna milá čtenářka mého blogu. Košíčky jsem otestovala a musím říct, že manipulace s nimi je naprosto úžasná a dají se skvěle kombinovat s různými okrasnými krajkovými košíčky, které ale není možné použít na pečení - viz obrázek níže. Takže za mě je volba jasná - samonosné košíčky jsou top a pokud jste nevyzkoušeli, rozhodně doporučuji!
Tip: Často dostávám otázky, jak moc plnit košíčky těstem a jaký odstup nechat od okraje. Odpověď je jednoduchá, aplikace v praxi složitější. Vždy totiž záleží na konkrétním typu těsta a použitém množství kypřících látek (soda, prášek do pečiva). Určitě doporučuji plnit cca 1 cm pod okraj košíčků, aby mělo těsto kam růst a nezdrhlo. Nejvíce se mi ale v tomto ohledu osvědčila praxe a zkušenost s konkrétním receptem.

zdroj: AliExpress.com
Krém
Krém se dá na dortíky nanášet hned několika způsoby, a to od těch méně sofistikovaných až po ty "yes, jsem profík". Z pomůcek, které jsou nejčastější, bych zmínila:
Tip: Často dostávám otázky, jak moc plnit košíčky těstem a jaký odstup nechat od okraje. Odpověď je jednoduchá, aplikace v praxi složitější. Vždy totiž záleží na konkrétním typu těsta a použitém množství kypřících látek (soda, prášek do pečiva). Určitě doporučuji plnit cca 1 cm pod okraj košíčků, aby mělo těsto kam růst a nezdrhlo. Nejvíce se mi ale v tomto ohledu osvědčila praxe a zkušenost s konkrétním receptem.
zdroj: AliExpress.com
Krém
Krém se dá na dortíky nanášet hned několika způsoby, a to od těch méně sofistikovaných až po ty "yes, jsem profík". Z pomůcek, které jsou nejčastější, bych zmínila:
- příborový
nůž,
- cukrářskou
špachtli,
- zdobící
sáček.
Vždy je vhodné si dopředu rozmyslet, která varianta pro Vás bude rozumná.
Pokud plánujete dortíky jako jednorázovou záležitost, nemá cenu kupovat drahé
profi sáčky - improvizovat se dá v kuchyni i s minimem materiálu, jen je
potřeba určitá míra zručnosti.
Osobně nejraději používám cukrářský sáček. K dispozici jich je v obchodech
nepřeberné množství. Můžete pořídit jednorázové, které se prodávají po
desítkách kusů nebo ty, které se dají používat opakovaně. Jednorázové mají
výhodu v tom, že se vyhnete mytí a praní - nepovažuji je však za příliš
ekologické, proto je nepoužívám příliš často. Jak jsem již nastínila, preferuji
sáčky pro opakované použití, jsou pro mě ekonomicky i ekologicky vhodnější a
opět jich existuje celá řada. V obchodě jsou k dostání sáčky látkové,
pogumované či moderní silikonové z nejrůznějších druhů silikonu. Vyzkoušela
jsem jich celou řadu a mým oblíbeným se stal silikonový sáček, který můžete vidět
na obrázku níže. Je z tenkého silikonu, takže se s ním skvěle pracuje, dobře
se myje a je mnohem hygieničtější než látkové a pogumované varianty (představte
si, jak vypadá bavlněný pytlík, přes který se prohnalo mascarpone :-D - pokud
nemáte bujnou fantazii - suše poznamenám, že nic moc!).
Sáček se vyrábí ve 3 velikostech (různých barvách) a pořídíte je za 69-89 Kč třeba v Prioru
nebo v kuchyňských potřebách.

Se samotným sáčkem se dají z krému vytvářet hladké krémové čepice, jako je například ta na obrázku vlevo. Pokud si chcete se zdobením trochu vyhrát, neobejdete se bez zdobící násadky (trzírovací špičky), která se opět dělá v těch nejrůznějších velikostech a provedeních. Dají se sehnat plastové i kovové varianty. Doporučuji vřele ty kovové, krém má pak ostřejší hrany. Co se týká průměru, vždy sáhněte po tom s větším koncovým otvorem, silikonový i jednorázový sáček pohodlně nůžkami na daný průměr upravíte, pokud bude potřeba a krém se jimi nanáší lépe. Ty tenoučké si nechte na zdobení perníčků ;-)...
Zdobičky jsou k dostání v kuchyňských potřebách za zhruba 20 Kč jedna. Specifické kousky ale můžou stát i kolem stovky, ale je fajn používanou špičku občas obměnit a trochu si s krémem pohrát. Navíc je můžete použít i na sněhové pusinky a další cukrářské kreace.
Tip: Chcete-li vidět opravdu super vymakané zdobící špičky, zadejte do vyhledávače od Googlu pojem "Ruská trezírovací špička". Mám jich sama pár doma a určitě o nich ještě pár řádků napíšu.
Dekorace
Dekorace
Dekorace na dortíky si můžete koupit nebo i vlastnoručně vyrobit. Kromě
oříšků, sušeného i čerstvého ovoce, jedlých květin, bonbonů, čokolády, karamelu
je možné použít i výrobky z cukrové polevy, marcipánu, fondánu a dalších cukrářských hmot.
Pokud používáte na zdobení máslový krém, nemusíte se obávat použít všechny
výše uvedené dekorační propriety. Při použití na vodnatých krémech, to jsou všechny krémy se šlehačkou, mascarpone, ricottou a podobně (ty které obsahují nejen tuk, ale i vodu), by vám ozdoby a dekorace s cukrovým základem začaly tát -
vezměte to vždy na vědomí.
Tip: Pokud chcete použít na krémy z mascarpone a podobně fondán, doporučuji zdobit buď těsně před podáváním nebo ozdobičku na spodní části pomazat změklým máslem a pak ji teprve aplikovat na krém. Máslo zabrání rychlému rozpouštění.
Tip: Pokud chcete použít na krémy z mascarpone a podobně fondán, doporučuji zdobit buď těsně před podáváním nebo ozdobičku na spodní části pomazat změklým máslem a pak ji teprve aplikovat na krém. Máslo zabrání rychlému rozpouštění.
Cukrové kytičky, na jednom platíčku je jich kolem 30 kusů a vyšly na 20 Kč.
Pokud Vám není kreativita cizí, můžete si doma vyrobit vlastní cukrové
zdobení. Stačí na něj jen dvě hlavní suroviny, a to vaječný bílek a moučkový
cukr, ze kterých si vytvoříte královskou glazuru. Bílek trochu prošleháte a
přidáváte do něj prosátý moučkový cukr, dokud hmota nebude natolik hustá, aby
se po nanesení na podložku neroztékala. Pak ji můžete obarvit potravinářským
barvivem (ideálně gelovým) a ochutit kapkou potravinářského aroma, skořicí, vanilkou a pdoobně. Směs pak
nanášejte zdobičkou pro perníčky na pečící papír, osvědčil se mi jako vhodná
podložka, jde z něj vše skvěle sloupnout, protože je navoskovaný. Cukrářská glazura se dá rovněž ve formě prášku, který se rozmíchává do vody, zakoupit v cukrářských potřebách. Složení bude různé u každého výrobce. Tuto variantu preferuji v momentě, kdy potřebuji fakt malé množství a nebo chci mít jistotu, že glazura bude dokonalá - hustá a bez hrudek.
Další alternativou zdobení je fondán, běžně se s ní potahují dorty a dá se z něj i krásně tvarovat cokoliv vás napadne. Je ho opět možné jednoduše obarvit gelovou barvou a dá se zakoupit i v ochucených variantách - v cukrářských potřebách mají třeba skvělý mandlový, jehož chuť mě zatím baví nejvíc.
Fondán na obrázku níže je od Dr. Oetkera a stojí kolem 60 Kč a seženete ho v každém větším supermarketu. No a jak se s ním pracuje? Vlastně snadno, po doteku teplou rukou se stává tvárným. Takže stačí jen pokrýt vál trochou moučkového cukru, aby se nám nelepil, a válečkem válíme tenké plátky, které libovolně vytvarujeme a pak necháme uschnout. Na vzduchu tuhnou a tvárné se stávají po kontaktu s vodou. Na cupcaky s mascarpone či tvarohovým krémem dávejte tedy těsně před podáváním! :-)
Tip: S fondánem se lépe pracuje v přiléhavých gumových rukavicích pro potravinářskou výrobu (mají je třeba v DM). Fondán netaje tak rychle a nemusíte ho pak dolovat zpoza nehtů. Na práci v rukavičkách už nedám dopustit.
Další alternativou zdobení je fondán, běžně se s ní potahují dorty a dá se z něj i krásně tvarovat cokoliv vás napadne. Je ho opět možné jednoduše obarvit gelovou barvou a dá se zakoupit i v ochucených variantách - v cukrářských potřebách mají třeba skvělý mandlový, jehož chuť mě zatím baví nejvíc.
Fondán na obrázku níže je od Dr. Oetkera a stojí kolem 60 Kč a seženete ho v každém větším supermarketu. No a jak se s ním pracuje? Vlastně snadno, po doteku teplou rukou se stává tvárným. Takže stačí jen pokrýt vál trochou moučkového cukru, aby se nám nelepil, a válečkem válíme tenké plátky, které libovolně vytvarujeme a pak necháme uschnout. Na vzduchu tuhnou a tvárné se stávají po kontaktu s vodou. Na cupcaky s mascarpone či tvarohovým krémem dávejte tedy těsně před podáváním! :-)
Tip: S fondánem se lépe pracuje v přiléhavých gumových rukavicích pro potravinářskou výrobu (mají je třeba v DM). Fondán netaje tak rychle a nemusíte ho pak dolovat zpoza nehtů. Na práci v rukavičkách už nedám dopustit.
Ochucování
Další suroviny jsou již povinně volitelné dle chuti a nálady:
Aby byl dortík nejen krásný, ale i dobrý, posvítíme si trochu na jeho chuť.
Tu mu dodává samozřejmě vše, co do něj dáme - mouka, vajíčka i máslo. Z toho
důvodu je fajn vykašlat se na reklamy, které Vás vyzývají k nákupu ztužených
rostlinných tuků s příchutí másla a prostě si jednou trochu dopřát a dát tam
hezky dobré kvalitní české máslo! Ráda používám máslo od Madety nebo od Gran
Moravia. To samé vajíčka - žádné vodové světle žluté chudinky od slepiček z
klecí, ale hezky ta od domácích slepiček nebo alespoň těch, co měly to štěstí a
žily ve volném chovu či na podestýlce. Věřte mi, je to znát - strukturou,
barvou a chutí v neposlední řadě.
Další suroviny jsou již povinně volitelné dle chuti a nálady:
- kakao -
mám teď Bio kakao, ale používám i holandské;
- čokoláda
- skvělá je alespoň se 70 % kakaa - rozdíl při srovnání s mléčnou obyč čokoškou je
značný, při zahřívání se z ní neodděluje palmový olej a další součásti;
- vanilka
- používám vanilkové lusky, stačí ho jen kousek a kráááásně těsto či krém
provoní, zbytek hodím vždy do pixly k cukru krystal, aby si také užil jeho
vůni;
- aromata
- zkoušela jsem syntetická a není to ono, nelíbí se mi složení a nemám z
jejich používání dobrý pocit, přešla jsem proto na přírodní extrakty,
které se dají sehnat na netu nebo v Německu, Rakousku,... Ten s madagaskarskou vanilkou se dá sehnat i u nás za nějakých 50 - 60 Kč;
- vanilkový
cukr - pouze ten s pravou vanilkou - přečtěte si složení vanilinového =
žádná vanilka... ani trocha.
Tip: Pokud nechcete kupovat drahou čokoládu, ale chcete, aby byla na pečení dobrá a vhodná, sáhněte po té 200g hořké z Lidlu.
Barvení
Cupcakes jsou oblíbené nejen díky své super roztomilé velikosti a hezkému
zdobení, ale také díky širokému spektru barev, ve kterých jsou k dostání.
Barvit je můžete buď přírodními barvivy, nebo těmi na poněkud nepřírodní bázi -
vždy se však ujistěte, že se jedná o potravinářské barvivo! ;-)
Z přírodních barviv stojí za zmínku:
- červená
= červené plody, a to nejen v čerstvé formě, ale i mražené a zavařované
(jahody, maliny, třešně), řepa
- zelené
= matcha tea, kiwi
- žlutá =
šafrán, mango
- hnědá =
káva, čokoláda, kakao, třtinový cukr - dark muscovado, karamel, nugát
- oranžová
= dýně, mrkev, zavařenina z šípků
- fialová
= borůvky, ostružiny
U potravinářských barviv, která koupíte dnes i v drogérce je dobré znát jejich vlastnosti. Tato barviva bych rozdělila do následujících skupin:
- práškové,
- vodové,
- gelové.
Práškové prodávají i v Tetě, mají je v malém pytlíčku a opravdu bych je
brala jako tu nejposlednější možnost. Při použití je nutné prášek rozmíchat s
vodou, aby byly barvící schopnosti plně využity. Nepříjemnou vlastností těchto
barev je skutečnost, že ovlivňují chuť výrobku - zelená mi udělala z krému
hořkou hrůzu, která šla do koše.
Vodové, tak bych označila rádoby gelové barvy, které jsou k dostání v
hypermarketech (např. Albert). Pracuje se s nimi hezky, ale abyste obarvily
krém na 15 dortíků, padne na to celá tuba za 50 Kč a místo červené máte
růžovou.
Gelové barvy považuji za nejlepší variantu, jak rychle, jednoduše a
spolehlivě obarvit danou surovinu na požadovanou barvu. Stačí malé množství a
výsledky jsou úžasné! Ve světě pekařů a pekařek je nejoblíbenější značkou
Wilton, kterou preferuji i já. Začala jsem nákupem jedné a teď mám doma celou
rodinku! Při barvení fondánu ji nanáším pomocí párátka, protože stačí opravdu
malé množství pro dosažení opravdu pestrobarevných výsledků. Pokud barvím celý
krém, použiji tak půl lžičky.
Chybí Vám tu ještě něco, co by stálo za zmínku? Napište mi, ráda doplním!
;-)
Ivča
Ahoj, Tvůj blog jsem objevila náhodou a myslím, že tu teď budu častým hostem. Muffiny a cupcakes mám ráda pro jejich kouzlo - jde upéct ze stejného těsta i bábovku, ale ta není tak krásná a musí se krájet. Teď nadšeně sjíždím youtube kanál Cupcake Jemmy a její kuchařku (podle receptů tipuji, že už jí znáš). A vlastně teď píšu kvůli Tvému hledání dobrých samonosných košíčků. Našla jsem eshop, kde mají obří výběr všemožných košíčků. Kvalitu jsem již ověřila :)
OdpovědětVymazathttp://www.profipeceni.cz/kategorie/papirove-kosicky-kosicky-na-muffiny
Babet, moc Ti děkuji za milý komentář a skvělý tip! :-) Košíčky jsem objednala (fááákt velkou krabici) a jsou perfektní! Mnoho úspěchů s pečením! Ivča
OdpovědětVymazatParádní tipy. Abych pravdu řekla, tak já cupcaky nikdy péct nezkoušela. Už dlouho bych to ale ráda zkusila. Bohužel mi na ně chybí právě ten muffinový plech Jakmile si ho ale seženu, tak se do toho už konečně pustím.
OdpovědětVymazatČasto ho mají v Kauflandu.
VymazatProsím, nikde se nemohu dočíst, jestli se papírové košíčky vymazávají. Budu péci muffiny poprvé. Děkuji
OdpovědětVymazat