Pomalu, ale jistě se nám
blíží svátky jara - Velikonoce. A protože se to v obchodech jen hemží
všelimožnými barevnými cukrovinkami s velikonoční tématikou, neodolala jsem a
vymyslela tento fajnový jarní receptík na banánovo-mandlové cupcaky doplněné
krémem z ricotty s domácím vaječným likérem. Navrch přidávám nápad na
originální zdobení s trávou z jedlého papíru a Jelly Beans, která mi
zasuplovala vajíčka.
Suroviny na banana bread muffins
1 vajíčko
špetka soli
70 gramů cukru
2 banány
8 lžic oleje
100 gramů hladké mouky
50 gramů celozrné mouky
20 gramů namletých mandlí
2 lžičky sody
Vaječný likér
1 vaječný žloutek
1 Jesenka (75 gramů)
0,4 dc rumu
Ricottový krém
1 smetana ke šlehání 33 % v kelímku
1 ricotta (200 gramů)
2 lžíce moučkového cukru
Postup
Předehřejem si troubu na 170 stupňů.
Těsto vytvoříme následujícím zůsobem. Ponorným mixérem si rozmělníme dva velice zralé banány. Ručným šlehačem vyšleháme do pěny 1 vajíčko se špetkou soli a cukrem. Přidáme banány a olej a zamícháme vařečkou, postupně vmícháme mouku, mandle a sodu.
Těsto plníme do formiček a pečeme na 170 stupňů cca 20 minut.
Než nám hotové muffiny vystydnou, připravíme si vaječný likér a posléze vaječňákový krém.
Žloutek rozšleháme s jesenkou a rumem, ve vzniklém vaječňáku rozmačkáme vidličkou ricottu s moučkovým cukrem. Zvlášť si vyšleháme šlehačkou, kterou pak opatrně vmícháme do ricotty.
Vzniklým krémem zdobíme vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku.
A jak na zdobení? V Penny Marketu jsem si koupila zelenou trávu, ze které jsem smotáním vytvořila hnízdečka a do nich pak dala po 3 Jelly Beans z Lidlu. Nic na tom není a vypadá to opravdu super efektivně! ;-)
Vaječný likér
1 vaječný žloutek
1 Jesenka (75 gramů)
0,4 dc rumu
Ricottový krém
1 smetana ke šlehání 33 % v kelímku
1 ricotta (200 gramů)
2 lžíce moučkového cukru
Postup
Předehřejem si troubu na 170 stupňů.
Těsto vytvoříme následujícím zůsobem. Ponorným mixérem si rozmělníme dva velice zralé banány. Ručným šlehačem vyšleháme do pěny 1 vajíčko se špetkou soli a cukrem. Přidáme banány a olej a zamícháme vařečkou, postupně vmícháme mouku, mandle a sodu.
Těsto plníme do formiček a pečeme na 170 stupňů cca 20 minut.
Než nám hotové muffiny vystydnou, připravíme si vaječný likér a posléze vaječňákový krém.
Žloutek rozšleháme s jesenkou a rumem, ve vzniklém vaječňáku rozmačkáme vidličkou ricottu s moučkovým cukrem. Zvlášť si vyšleháme šlehačkou, kterou pak opatrně vmícháme do ricotty.
Vzniklým krémem zdobíme vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku.
A jak na zdobení? V Penny Marketu jsem si koupila zelenou trávu, ze které jsem smotáním vytvořila hnízdečka a do nich pak dala po 3 Jelly Beans z Lidlu. Nic na tom není a vypadá to opravdu super efektivně! ;-)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)