Tento příspěvek výjimečně neobsahuje recept, ale něco mnohem cennějšího! Jedná se o 15 pečlivě vybraných rad, týkajících se pečení dortíků. Tyto tipy zajistí, že vaše cupcakes budou jednoduše dokonalé. Posbírala jsem je pro vás na webu, přeložila, doplnila a věřím, že vám při pečení pomohou. A pokud jste se k pečení cupcakes ještě neodhodlali, třeba vám dodají potřebnou dávku sebevědomí. Víc už vědí fakt jenom profíci. Takže po přečtení se můžet považovat minimálně za poloprofesionálního cukráře!
1. Nepoužívejte studené
ingredience
Chápu, že chcete cupcake a že ho chcete nejlépe hned. Ale pokud chcete upéct opravdu dobré cupcakes, doporučuji vám být trpěliví a nechat suroviny, jako jsou vajíčka, mléko a máslo dojít pokojové teploty. Studené složky se nespojí se suchými ingrediencemi (jako je například mouka) nikdy tak dobře, jako v pokojové teplotě.
Je to stejné jako se všemi recepty,
výsledná chuť pokrmu se odvíjí od použitých ingrediencí. Sice je pravda, že
můžete ušetřit pár korun, když místo pravé vanilky použijete vanilkový cukr
nebo nedej bože vanilinový cukr. Ale pokud si chcete užít opravdu plnou chuť a
vychutnat si ten krásný detail, jakým bezesporu jsou vanilková zrníčka
v krému, nepoužívejte při pečení vašich cupcakes žádné náhražky a imitace.
3. Nepřežeňte to s mícháním těsta
Už jste slyšeli někoho říkat, že
pečení je věda? Měl pravdu! Doba míchání je přímo úměrná množství lepku, který
se z mouky uvolní. Míchání těsta je zkrátka vyšší dívčí. Po přečtení
tohoto odstavečku vám ale vše bude jasné. Nejprve je potřeba si uvědomit, že
míchání těsta není ukázkou síly ani rychlosti. Těsto byste měli míchat vždy
opatrně a pomalu, dokud se všechny ingredience nespojí. Přemíchané těsto
způsobí, že dojde k odstranění všech vzduchových bublinek, které pomáhají
těstu, aby bylo lehké a nadýchané. Výsledkem přemíchaného těsta je hustší
dortík s dlouhými, dutými tunely uvnitř korpusu, a prasklý povrch. Když ovšem
těsto nezamícháme dostatečně, nedojde k dostatečnému uvolnění lepku, což
vede ke vzniku drobivého koláče s propadlým středem. Pro zajištění správného
promíchání nenechávejte mixér na stojánku bez dozoru! Dívejte se pozorně a nemíchejte
těsto déle než je nezbytné.
Není nic horšího než moment, když
vyndáte z trouby plech čerstvě upečených cupcakes a zjistíte, že vytažené
kousky se dají rozdělit do dvou kategorií – přepečené a prakticky syrové.
Nejjednodušší možnost, jak se tomu vyhnout a zajistit, že pečení všech kousků
zabere stejný čas je nadávkování stejného množství těsta do každého košíčku.
Toho bohužel polévkou lžící ani naběračkou nedocílíte. Využijte pro tento účel
dávkovací kleště na zmrzlinu.
5. Naplňte formičku na cupcakes tak
akorát
Pokud přeplníte košíček na cupcakes,
těsto vyteče nebo místo cupcakes upečete muffin. Berte proto vždy v potaz
fakt, že těsto během pečení nabude. Nejlepšího výsledku docílíte, pokud košíček
naplníte do 2/3 jeho objemu.
6. Nezapomeňte předehřát troubu
Pokud doposud pečete, aniž byste
předehřáli trouby, nejsem si jistá, jestli je pro úspěch vašeho pečení cupcakes
vůbec nějaká naděje. Ale zkusím vám dát ještě jednu radu. PŘEDEHŘEJTE TROUBU, A
TO VŽDY, když se chystáte péct. J V momentě, kdy umístíte těsto do studené
trouby, pokazí to pečící proces a ve finále i výsledek pečení.
7. Nepodceňujte teploměr
Trouby jsou občas pěkně náladové. A
mají tendence říkat, že jsou již předehřáté na teplotu, kterou ukazují, i když
nejsou. Není nutné si hned běžet koupit novou troubu. Svůj význam v tento
moment ale bude mít pořízení teploměru, který je vhodný do trouby. Pak si již
můžete být jistí, že Vás trouba svou špatnou náladou neoblafne.
8. Teplotou 170 °C nic
nezkazíte
Univerzální rada pro pečení dortíků
se týká teploty pečení, kterou nic nezkazíte, nastavte troubu na 170 °C a pečte
v troubě na ohřev shora i zdola.
9. Pečte ve středu trouby
Když jste připraveni péct, vložte
pekáček do středu pečícího roštu v troubě, který je umístěn ve střední
pečící poloze – prostě v samém středu trouby. Toto umístění zajistí dobrý
tok vzduchu a bude prevencí proti nerovnoměrnému pečení dortíků. Pokud máte již
vysledováno, že vaše trouba peče nerovnoměrně, obraťte plech až po uplynutí 2/3
doby pečení.
10. Doba pečení
Další univerzální rada je platná pro
dobu pečení. Cupcakes standardní velikosti pečeme přibližně 20 minut, při
pečení mini cupcakes snížíme čas pečení na 15 minut.
11. Nebuďte během pečení přehnaně
zvědaví
Jakmile dáte cupcakes do trouby,
nechte je péct alespoň 12 minut (či 2/3 pečícího procesu) bez toho, abyste
otevírali troubu. Kontrolujte je pouze pohledem přes okénko trouby. Prudké
změny teploty by mohly zapříčinit, že se dortíky zdrcnou nebo vůbec nenaběhnou.
A to přece nikdo nechceme!
12. Jak otestovat, zda je dortík
dostatečně upečený
Pokud si nejste zcela jistí, zda je
korpus dostatečně upečený, zkuste test se špejlí. Pokud po zapíchnutí do těsta
vyjede suchá, je hotovo. Obecně platí, že je vždy lepší péci o minutu méně, než
o minutu déle.
13. Po dopečení nenechávejte cupcakes
ve formičkách
Když vyndáte cupcakes z trouby,
opatrně je hned poté (do 5 minut) vyndejte i z pečícího plechu na muffiny
či silikonových formiček a nechte je vychladnout na drátěné podložce či jiném
prodyšném povrchu, který zabrání jejich zapaření. V případě, že byste je
nechali uvnitř plechu, proces pečení by pokračoval a mohly by se vysušit.
14. Nešetřete na množství krému
Suché cupcakes nejsou zábava a
cupcakes, které necháme ležet venku dlouho, se rozhodně dříve nebo později
vysuší. Krém na vrchu cupcakes působí jako zvlhčovač těsta, který zajistí, že
dortíky zůstanou déle svěží. Na jeho množství tedy nešetřete a ozdobte hezky
celý povrch jeho vrchní části. Toto je velmi důležitý bod hlavně
v případě, že pečete cupckes jako dárek na narozeninovou párty, kde se
budou nějakou tu chvíli hřát v zájmu návštěvníků na stole.
15. Nezdobte příliš brzy
Je těžké odolat touze sníst čerstvé
dortíky ihned po vytažení z trouby, ještě když vezmeme v potaz, že
táááááák krásně voní!!! Pokud je ale zkusíte ozdobit ještě předtím, než
stihnout vychladnout, krém začne okamžitě tát, a to je teprve opravdová
cupcaková katastrofa! Před zdobením se tedy ujistěte, že cupcakes jsou skutečně
dostatečně vychladlé, pouze pak na nich bude krém hezky držet.
GL a dejte vědět, jestli
máte nějaké eso v rukávu i vy.
Zdroj:
http://www.huffingtonpost.com/2013/09/06/cupcake-mistakes-tips-baking_n_3873163.html
http://www.mybakingaddiction.com
http://www.pecenijeradost.cz/trendy/nova-baking-trends-4/#.Va0yFLX9U1k
bodínku to vyzerá tak úžasne :O ♥
OdpovědětVymazathttps://clodyteenmummy.wordpress.com
Díky! :-)
OdpovědětVymazat