
Těsto
150 ml černého piva (já použila pardubického černého Portera, jedná se o devatenáctistupňové pivo a dle slov přítele má odpich a je více sladké než dublinský Guinness - pro pečení tedy značka ideál)
80 gramů rozpuštěného a vychladlého másla
1 vajíčko
100 gramů třtinového cukru
50 gramů zakysané smetany
1 lžička vanilkového extraktu
100 gramů hladké mouky
30 gramů celozrné mouky
1 lžička s kopečkem sody
špetka soli
1 lžíce holandského kakaa
Krém
1 vanička polotučného tvarohu
1 smetana na šlehání v kelímku
3 lžíce moučkového cukru
3 lžíce tmavého třtinového cukru
1 sáček ztužovače na šlehačku
5-7 lžíc javorového sirupu (průběžně můžete ochutnávat, záleží na chuti)
Postup
Troubu si předehřejeme opět na cca 160 - 170 stupňů.
Vajíčko vyšleháme s cukrem, vanilkovým extraktem, špetkou soli a zakysanou smetanou než se dokonale spojí. V mikrovlné troubě rozehřejem máslo (zvolte opravdu nízký výkon, abyste ho nepřehřáli), to pak necháme vychladnout a společně s pivem ho přidáme k vyšlehané směsi a opět šleháme. Vezmeme metličku na ruční šlehání a postupně do připraveného základu zapracujeme oba druhy mouky, sodu a kakao.
Těsto plníme do 2/3 připravených cupcakových formiček. Pokud máte kovové, nezapomeňte na papírové košíčky nebo řádně vymazat a vysypat :-)... V troubě pečeme nějakých 25 minut. To, že je těsto hotové, ověříme špejlí nebo párátkem... nelepí = fertig (hotovoooo)!
Dortíky necháme vychladnout a chráníme zuby nehty před zvědavým přítelem :-D...
A připravíme si krémík. Asi jste si všimli, že máslový krém by u mě jeden nenašel... a není to tím, že bych neznala originální postupy, ale tím, že mě prostě na těžké máslové krémy neužije.
Šup na něj. Vyšleháme 33% smetanu se ztužovačem do tuha, přidáme tvaroh a šleháme již jen metličkou nebo šlehačem na nízké otáčky. Na závěr zašleháme cukr a javorový sirup. Připravený krém dáme chladit do lednice, hezky nám tam trochu víc ztuhne a budou se jím lépe zdobit dortíky.
Po vychlazení dortíky zdobíme krémem pomocí cukrářského sáčku (šikulové mohou vyzkoušet i variantu nedbalého nanášení pomocí nože či lžičky - vypadá to taky super)... No a na závěr pokapeme každý cupcake trochou javorového sirupu a ozdobíme tím, co nám přijde zrovna vhodné - neprohloupíme použitím pár nasekaných oříšků, čokoládou ani sněhovými pusinkami dle jednoho z předchozích receptů (najdete ho tady).
Mně tedy hrozně chutnají, co Vám? Nebáli jste se, vyzkoušeli je a už víte, že jste neprohloupili? ;-)
![]() |
božské
OdpovědětVymazatDěkuji! :-)
VymazatVyzkoušela jste udělat je posypané slaninou jako v seriálu? Nebo s něčím jiným slaným?
OdpovědětVymazatZatím jsem nezkoušela. Ale nebránila bych se tomu. Nedávno jsem ve Zlaté lodi v Brně ochutnala jejich skvělý pivní cheesecake se slaninou a byla to vážně dokonalá kombinace! Takže třeba příště! ;-)
OdpovědětVymazatDoporučuji přidat slaninu. Ta chuť je neuvěřitelná. A vše dohromady? Je to opravdu zážitek. A taky je to můj oblíbený seriál ☺️
Vymazat