Čekáte návštěvu, kterou byste rádi překvapili svěžím letním dezertem a přitom se nechcete tak úplně předřít? :-) Pak je tento recept tip právě pro Vás - potřebujete na něj jen 5 surovin a co si budeme povídat - v jednoduchosti je krása! Křehké pusinky s nádechem kávy se přímo rozplývají na jazyku a skvěle s nimi kontrastuje čerstvě ušlehaná smetana. Navrch přihoďte pár malin a jste hvězda odpoledne! :-)
Z receptu připravíte cca 20 kávových pusinek a smetana vystačí na 4 vzorově naplněné sklenice.
Kávové pusinky
3 vaječné bílky
10 lžic cukru
1 lžička instantní kávy rozpuštěná v 1 lžičce vody
Na ozdobení
200 ml smetany ke šlehání
150 g čerstvých malin
Postup
Předehřejeme si troubu na 120 stupňů.
Ve vyšší nádobě vhodné ke šlehání připravíme z bílků tuhý sníh, přidáme cukr a šleháme tak dlouho, dokud se po vyndání metly nezačnou tvořit pevné špičky. Nakonec přidáme kávu rozpuštěnou ve vodě a naposledy celé prošleháme.
Sníh nanášíme lžící na pečící papír do požadovaného tvaru (viz. obrázek níže) a sušíme v troubě při 120 stupních zhruba hodinu až hodinu a půl - záleží na konkrétní troubě. Že jsou hotové, poznáme po rozklofnutí pusinky - uvnitř nesmí lepit. :-)
Po dopečení necháme pusinky vychladnout a pak je rozlámeme zhruba na šestiny. Smetanu vyšleháme do tuha a nyní sestavíme dezert dohromady. Na dno sklenice dáme střepy zhruba ze 3 pusinek, dvě lžíce šlehačky, omyté maliny a navrch rozmělněné drobné kousky pusinek.
Podáváme! :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)