12. srpna 2015

Melounové cupcakes

Po krásné dovolené ve Skotsku, kterou jsme strávili u našich přátel, jsem se nemohla dočkat, až konečně budu doma a vrhnu se na pečení dalších cupcakes, které vylepším něčím z té fůry úžasných třpytek, posypek a zdobení, které jsem z UK dovezla (ve svém malém příručním zavazadle!!!:-D). S čímž jsem ovšem nepočítala, bylo to naprosto brutálně šílené vedro, které tu vládne, zatímco ve Skotsku bylo jarní počasí s přeháňkami a čtrnáct stupňů. Zapnout si horkovzdušnou troubu v momentě, kdy je v kuchyni teplota vzduchu 28 je fakt sebevražda. Odpoledne jsem tedy strávila vymýšlením, co bude tvořit alespoň trochu osvěžující nosnou složkou mých dortíků a samotné pečení odložila na večer. Nakonec jsem usoudila, že udělám cupcakes z červeného vodního melounu - v krámě měly ovšem pouze žlutý - tramtadadááá - přináším Vám recept na svěží cupcakes ze žlutého melounu!

Na 20 mini cupcakes nebo cca 10 klasických budete potřebovat:

Těsto

1/2 žlutého melounu
1 vajíčko
80 ml oleje
3 lžíce javorového sirupu nebo 2 medu
70 g cukru
2 malé lžičky sody
180 g hladké mouky
20 g polohrubé mouky

Krém

100 g mascarpone
100 g smetany ke šlehání (33%)
30 gramů cukru
část rozmixovaného melounu

Postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Žlutý meloun pomocí polévkové lžíce nejprve zbavíme semínek. Poté pomocí stejné lžíce vydlabeme dužinu, kterou umístíme do vysoké mísy, kde ji pomocí ponorného mixéru rozmělníme na tekutou kašičku. Do ní přidáme vajíčko, olej, javorový sirup/med, cukr a promícháme. Nyní je čas pro mouku a sodu, kterou přes sítko postupně vsypeme k melounovému základu. Zamícháme, až se nám suroviny spojí - ani o trochu déle. :-)

Těstem plníme silikonové košíčky zhruba do jejich 3/4 a pečeme v předehřáté troubě zhruba 15 - 20 minut. Připravenost k vyjmutí provádíme klasicky párátkem či špejlí - zapíchneme - nelepí = hotovo! Upečené dortíky necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém.

Příprava krému je rychlovka a jeho chuť je sázkou na jistotu. Všechny suroviny dáme do nádoby vhodné na šlehání a ručním šlehačem je nejprve na nízké otáčky spojíme a pak na nejvyšší vyšleháme. Krém zdobíme na studené dortíky pomocí cukrářského sáčku a povrch zdobíme dle fantazie. Já použila třpytivý máček. Ostudu si ale neuříznete ani s nastrouhanou čokoládou nebo klasickou barevnou rýží.


3 komentáře:

  1. Tvoje recepty na cupcakes jsou totálně skvělé!
    Nepeču je moc (zálibu mám v dortech), ale už vím, kde se budu inspirovat příště :)

    Journey To The Victory

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Nicol, moc děkuji za milý komentář! :-) Já si zatím zase vůbec netroufám na dorty. Cupcakes mají výhodu, že se povedou fakt v 99 % :-)) Takže zatím jedu na jistotu... časem se ale třeba také odhodlám ;-) Krásný den, Ivča

    OdpovědětVymazat
  3. Muffiny mě nadchly, těsto bylo výborné, vláčné. Bohužel, krém nevyšel. Konzistenci měl pěknou, ale po chvíli hrozně zhořkl a byl nepoživatelný. Ochutnala jsem několikrát všechny suroviny, ale byly dobré, meloun krásně sladký, na pecky jsem si dala pozor... Tak nevím, asi nějaká špatná reakce. Každopádně chci upozornit na to, že se to asi může stát.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)