Co se stane, když rádi pečete a Vaše drahá polovička sladké třeba tak úplně nemusí? V mém případě se sem tam snažím vymyslet něco, co by udělalo radost nám oběma. Nedávno jsem zkoušela nivové cupcakes s jarní cibulkou a po jejich úspěchu jsem dne napekla špenátové cupcaky s česnekem, slaninkou a krémem z čerstvého sýru. No a co je jejich výhoda? Můžete je naprosto v pohodě servírovat k večeři nebo ke sváče a všem budou moooc chutnat! ;-)
Recept na cca 15 kousků
Těsto
150 gramů mraženého špenátu sekaného (ne protlak)
1,5 dc mléka
2 vajíčka
0,5 dc slunečnicového oleje
1 stroužek česneku
4 plátky slaniny
200 gramů hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
sůl, mletý pepř
Krém
1 vanička čerstvého smetanového sýru (cream cheese, 200 gramů, prodává například Lidl)
100 gramů ricotty
1 stroužek česneku
sůl, mletý pepř
Na ozdobu
2 plátky slaniny
Postup
Necháme rozmrznout špenát tak, aby měl pokojovou teplotu. Pokud to bude možné, slijeme přebytečnou vodu.
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
V hluboké míse smícháme špenát, mléko, vajíčka a olej. Pak postupně přimícháme mouku a kypřící prášek. Nakonec přidáme nadrobno nakrájenou slaninku a prolisovaný česnek. Dochutíme solí a pepřem. Plníme do košíčků na cupcaky a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut. Po upečení necháme korpus vychladnout a připravíme si krém.
Ručním šlehačem vyšleháme cream cheese s ricottou a dochutíme česnekem, solí a pepřem. Na vychlazení dortíky krém nanášíme pomocí cukrářského sáčku. Na ozdobu si vypražíme na pánvi 2 plátky slaninky, kterou necháme vychladnout a posekáme ji na kostičky a cupcakes s ní posypeme.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)