23. května 2015

Vanilkové cupcakes s mascarpone a jahodami

Recept na vanilkové cupcakes s mascarpone a jahodami
Stejně jako neexistuje lepší ovoce, než jsou jahody (a zkuste mi to vymluvit :-)), neexistuje ani lepší kombinace, než jsou jahody s mascarpone a vanilkou! A právě v těchto cupcakes najdete všechny tři složky tohoto dokonalého spojení. A teď už konec povídání, jdeme na recept!






Recept na cca 15 kousků

Těsto

2 vajíčka
100 gramů zakysané smetany
50 ml mléka
100 ml oleje
1 lžíce vanilkového aroma
80 - 100 gramů třtinového cukru (podle toho, jak rádi máte sladké, v originálních amerických receptech by bylo tak 200 gramů :-))
1 lžička sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
160 gramů hladké mouky
20 gramů celozrnné mouky
1/2 zrníček z vanilkového lusku

Krém

100 gramů mascarpone
100 ml smetany ke šlehání (33%)
2 - 4 lžíce třtinového cukru (opět dle chuti)
1/2 zrníček z vanilkového lusku

Jahodová omáčka

200 gramů jahod
2 lžíce třtinového cukru
2 lžičky čirého mletého dortového želé
100 ml vody

Na ozdobu

například: máta, čerstvé jahody, bílá čokoláda, borůvky

Postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Příprava těsta je jednoduchá jako vždy. :-) Smícháme tekuté složky, přidáme cukr a pomalu přimícháme sodu, prášek do pečiva, mouku a nakonec důkladně přimísíme vanilková zrníčka. Těsto plníme do 3/4 výšky připravených košíčků a pečeme v předehřáté troubě do zlatova cca 20 minut.

Během pečení si připravíme jahodovou omáčku. Nejdřív si dáme nabobtnat želatinu do malého množství vody (asi 50 ml). Pak si omyjeme a očistíme jahody, které posléze pokrájíme na maličkaté kousíčky. Spolu s cukrem trochou vody je svaříme na omáčku. V závěru přimícháme nabobtnanou želatinu a necháme ji rozpustit - odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Tak a teď se vrhneme na přípravu krému. Mascarpone se šlehačkou, cukrem a vanilkou vyšleháme na tuhý krém, který naneseme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku. Nanášíme do kruhu, aby uvnitř vznikl prostor pro umístění jahodové omáčky. Nakonec dortíky ozdobíme. Já použila čerstvé jahody, lístečky máty, nasekanou bílou čokoládu a borůvky.

Dobrou chuť a krásný víkend vám přeje Ivča! :-)

Recept na vanilkové cupcakes s mascarpone a jahodami

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)