24. února 2015

Tiramisu cupcakes

Tiramisu prostě miluji, jen mě vždy štve, že musí chladnout do druhé dne, aby se daly z formy krájet úhledné čtverečky. Tiramisu cupcakes mají proti němu velkou výhodu, dají se jíst hned a navíc jsou super jednoduché! :-)










Těsto

3 vejce
90 gramů cukru krupice
150 gramů polohrubé mouky
2 lžíce teplé vody
2 lžičky instantní kávy (např. Nescafé) rozpuštěné v 1 lžičce vody
1 lžička sody 
špetka soli

Krém

1 balní mascarpone
1 šlehačka na šlehání v krabičce (33 % tuku, 250 ml)
1/2 lžičky vanilového exktraktu, ideálně přírodního nebo kousek vanilkového lusku
cukr moučka alespoň dvě lžíce
1/2 lžíce Amaretta

Na ozdobu

Holandské hořké kakao
Ovoce dle chuti - maliny, borůvky, jahody...

Postup

Předehřejeme si troubu na 175 stupňů.

Vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšší otáčky 3 vajíčka se špetkou soli, teplou vodou a cukrem do husté pěny. Do ní pak pomalu sypeme mouku se lžičkou sody a již jen vařečkou zapracováváme. Nakonec přidáme kávu rozpuštěnou v malém množství vody. Naposledy promícháme. Vzniklé těsto plníme do košíčků na cupcaky a pečeme při 175 stupních cca 20 minut. Zda je těsto hotové zjistíme zapíchnutím párátka - nelepší - hotovo! :-)

Než se nám dopečou cupcaky, připravíme si krém - vyšleháme šlehačku ručním šlehačem do tuha, přidáme mascarpone a šleháme pouze chvíli na nejmenší otáčky, zbytek zapracujeme vařečkou - postupně cukr, extrakt, Amaretto.

Krém nanášíme na vychladlé cupcaky cukrářským sáčkem a pak přes sítko sypeme hustě hořké kakao. Zdobíme ovocem dle fantazie.

PS: zkoušela jsem i bezlepovou variantu se směsí Jizerka a schválně, jestli poznáte rozdíl, který z následujících cupcaků je bez lepku? :-) Chuťově jsou totiž totožné!

Pěkný večer,

Iva




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)