13. července 2015

Řepové cupcakes se spoustou čokolády

Čokoládové cupcakes se řepou
Červená řepa je v našich končinách často zavrhovanou surovinou. Historicky bude tento negativní postoj možná souviset se školními jídelnami a frustrací, která v nás z některých jídel zůstala. Musím ovšem konstatovat, že v některých moderních restauracích je možné se s červenou řepou potkat i v jiné formě než je sterilizovaná zavařenina. Já si například zamilovala řepové carpaccio s čerstvým kozím sýrem a rukolou. A když už řepu vaříte, popřípadě koupíte již uvařenou, stene se, že ji nespotřebujete všechnu. Právě proto jsem se rozhodla, zakomponovat ji šikovně do cupcakes. Tyto dortíky v sobě kromě řepy skrývají spoustu čokolády, trochu kávy a nahoře mají čepici z mascarpone se šlehačkou a strouhanou čokoládou. Pokud jste při názvu váhali, doufám, že Vás můj úvod přesvědčil vyzkoušet je! :-)


Na 18 kousků budeme potřebovat následující suroviny:


Korpus

150 gramů vařené červené řepy
2 vajíčka
100 gramů cukru
špetka soli
2 lžičky instantní kávy
1 dc vařící vody
100 gramů vysokoprocentní čokolády (ideálně té přes 70 %)
100 gramů másla
10 gramů kakaa
1 lžíce prášku do pečiva
130 gramů hladké mouky

Krém

100 gramů mascarpone
100 ml smetany ke šlehání (33 %)
20 gramů hořké čokolády
20 gramů cukru

Postup

1) Řepová kašička

Pokud nepoužijete uvařenou řepu, kterou jsem použila já (koupíte v Marks and Spencer např. v Palladiu či v rozšířenějším Lidlu), je nutné řepu uvařit či upéct. Na netu najdete mnoho návodů, jak ji připravit. Uvařenou/upečenou řepu si odvážíme a nakrájíme na osminky, které rozmixujeme ponorným mixérem na kašičku. Necháme ji stranou na další použití.

2) Kávová směs s čokoládou

Přivedeme k varu 1 dc vody a zalijeme jí 2 lžíce kávy (pokud kávu nemusíte, dejte jí jen 1 lžičku). Do horké kávy nalámeme celou tabulku čokolády a přidáme na malé kousky nakrájené máslo. Necháme zcela rozpustit a zamícháme.

3) Sypká směs

Do vhodné mísy si prosejeme kakao, prášek do pečiva a mouku a důkladně promícháme.

4) Vyšlehaná vajíčka

Ve vysoké míse vyšleháme do husté pěny vejce s cukrem a špetkou soli.

5) Dokončení

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

K vyšlehaným vajíčkům nalijeme kávovou směs s čokoládou, promícháme vařečkou, přidáme řepovou kašičku, promícháme vařečkou, postupně přimícháme sypkou směs a naposledy důkladně promícháme. Touto směsí plníme kousíček pod okraj košíčky na cupcakes a pečeme ve vyhřáté troubě 15 - 20 minut. Po upečení je necháme vychladnout.

Krém připravíme velice jednoduše. Do vyšší mísy vložíme mascarpone, přilijeme smetanu, nasypeme cukr a nastrouháme čokoládu a vše na nejprve nízké a pak vysoké otáčky vyšleháme do hustého krému. Ten nanášíme pomocí cukrářského sáčku na vychladlé dortíky.

Ozdobíme každý lístečkem máty a podáváme.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)