3. září 2015

Dýňové mini cupcakes s brown sugar icing

Dýně je super univerzální surovina, ze které se dají v  kuchyni vyčarovat úžasné dobroty, jako je rizoto, marmeláda, dýňovo-bramborové pyré a také různé buchty, koláče, nákypy a tak podobně. Dýňové cupcakes jsem se chystala upéct už celkem dlouho. Na sklonku léta přišel jejich čas a níže Vám přináším recept na svou verzi s kardamomem, skořicí, třtinovým cukrem a celozrnnou moukou.

Na 20 mini cupcakes budete potřebovat následující suroviny

Těsto

220 gramů dýně (použila jsem domácí Hokaido z mrazáku)
2 dc vody
3 lžíce třtinového cukru
1/2 lžičky kardamomu
1/2 lžičky skořice
2 vajíčka
100 gramů másla
90 gramů třtinového cukru
70 gramů hladké mouky
30 gramů celozrnné mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky sody

Krém

100 gramů mascarpone
150 ml smetany ke šlehání (40%)
100 gramů polotučného tvarohu
50 gramů třtinového cukru

Postup
  
Dýni svaříme s vodou, 3 lžícemi cukru a kořením do měkka. Ponorným mixérem si z rozvařené dýně uděláme pyré. To necháme chvíli stát, abychom srazili teplotu. K pyré přidáme máslo, aby se nám rozpustilo, necháme vychladnout do vlažna, aby se nám vajíčka, která se chystáme přidat, nesrazila. Přidáme vajíčka a zašleháme.

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Nyní si všechny zbývající sypké suroviny (cukr, mouku, prášek do pečiva, sodu) smícháme zvlášť v míse a přimícháme je k dýňovému základu. Formičky na cupcakes naplníme do 4/5 a pečeme v předehřáté troubě cca 15 - 20 minut.

Během pečení si připravíme krém. Do vysoké mísy vhodné ke šlehání dáme všechny suroviny na krém najednou a pomocí ručního šlehače šleháme tak dlouho, než se nám vše spojí a vznikne hustý krém. Ten nanášíme na vychladlé cupcakes pomocí cukrářského sáčku. Zdobíme posekanými nesolenými pistáciovými oříšky.

Před prvním pečením cupcakes doporučuji kouknout na 15 tipů pro pečení cupcakes.






Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)