3. října 2016

Makronky podle Ivety Fabešové

Když v Masterchef Česko vystoupila Iveta Fabešová a řekla, že bude ukazovat, jak připravuje makronky, které prodává ve své cukrárně v Praze, mé srdce zaplesalo radostí a volume šlo prudce nahoru. zaujatě jsem zírala na celý postup a ani bohužel mě nenapadlo, že bych si recept mohla napsat. Naštěstí jsem nebyla sama, koho tak zajímal a Iveta ho fanouškům sepsala na svůj facebookový profil. Vyzkoušela jsem ho a mé makronkové snahy nikdy nedopadly lépe - nejspíše to bude sněhem šlehaným ve vodní lázni. No prostě... rozhodně je musíte vyzkoušet, pokud stejně jako já patříte mezi makronkové nadšence/šílence! :-D



Makronky

2 x 95 g bílků (tedy cca 6 vajec)
190 g cukru krupice
250 g cukr moučka
250 g mandlové mouky (prosáté)
na špičku lžičky červené gelové barvy Wilton

Postup

Do ohnivzdorné misky dáme 95 gramů bílků a 190 gramů cukru krupice, lehce projedeme šlehačem a následně postavíme na vodní lázeň, kterou jsme zahřáli na 70 stupňů. Směs šleháme mixérem dokud nám nevznikají lesklé špičky, které drží tvar a nepadají. Misku pak vyndáme z hrnce a necháme stranou.

Do větší hluboké mísy prosejeme mandlovou mouku, abychom jí měli po prosátí čtvrt kila a vařečkou ji spojíme s moučkovým cukrem. Nyní přidáme barvu, nešlehané i vyšlehané bílky a spojíme pomocí gumové stěrky.

Mandlové těsto stříkáme pomocí cukrářského sáčku na plech vyložený pečícím papírem či silikonovou podložkou (nechávejte si mezi kolečky větší mezery!). Když zaplníme celý plech kolečky, bouchneme s ním vždy několikrát jemně o stůl, abychom z těsta dostali případné vzduchové bubliny. Nyní odložíme plechy stranou a necháme těsto zaschnout, a to dokud se nám prst položený na makronky v jejich těstě neobtiskuje (může trvat cca 45 minut). Pečeme na 130 asi 11 minut. Velké makronky kolem 20 minut. Po upečení necháme vždy chvíli stát stranou, aby hezky zaschly a vychladly, pak jdou lépe sundat z plechu a nepraskají.

Krém
Iveta v televizi ukazovala svůj žloutkový krém, na který ale neuveřejnila recept. Proto jsem jako krém využila svou oblíbenou klasiku - mascarpone se šlehačkou a vanilkou. Následující suroviny vložím najednou do misky vhodné na šlehání a ručním šlehačem je proměním v hustý krém:
0,5 kelímku mascarpone + 0,5 kelímku smetany na šlehání + zrníčka z 1/2 vanilkového lusku + 4 lžíce cukru
Krém pak vložím do cukrářského sáčku a lepím makronky v sobě dle fantazie - uprostřed je vždy ještě naplním oblíbenou marmeládou - malinovou či borůvkovou - v létě je super doplnit krém kromě marmelády i čerstvým ovocem.
Originál receptu naleznete na profilu Ivety zde.


13 komentářů:

  1. Vypadají nádherně. Já makronky nikdy neochutnala :-) Kupovat je nechci a upéct nebyl čas. Ale já je jednou zkusím....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, určitě je vyzkoušej! :-) Jsou fakt skvělé!

      Vymazat
  2. Vypadají opravdu krásně :) Já jsem zatím makronky z cukrového rozvaru nedělala, ale přesně jako ty jsem si řekla, že je musím vyzkoušet, když jsem viděla Master chefa :) Tak vidím, že recept je povedený a tak zkusím i tuto přípravu, i když ten recept co běžně používám mne zatím nijak nezklamal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :-) Já byla z tohoto receptu nadšená, protože konečně vypadají blíž k těm katalogovým. Ty předtím s klasickými bílky byly vždy takové hrbolaté a bez náznaků nožičky.

      Vymazat
  3. Tak ty musím někdy zkusit. Miluju makronky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně vyzkoušej! :-) Není to navíc až tak pracné, jak se zdá a nejvíc času zabere jejich zasychání :-)

      Vymazat
    2. Anonymní02.02.17 1:53

      V Bratislavě jsme vešli do malé stylové cukrárničky,kde jsem poprvé viděla barevné makronky za 2,5O eur !!!
      Dali jsme si něco jiného,protože za tak malý zákuseček to byla cenová bomba,ale před týdnem jsem ochutnala poprvé a BOMBA to opravdu je i chuťová ....

      Vymazat
  4. Prosím radu: našla jsem video i s postupem od Ivetky na Makronky... a trošku se postup liší viz odkaz https://hobby.idnes.cz/video-napecte-si-na-vanoce-prave-parizske-makronky-fwo-/hobby-domov.aspx?c=A111208_074307_hobby-domov_mce a mě by teda zajímalo, zda tady ty co máte vy, jsou dle toho postupu co byl v TV??.. já sem si jej psala ale někam založila.. Zkoušela sem dle receptu co jsem poslala a vzešli mi placky né krásné makronky.. :/ tak asi zkusím ještě to vaše ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento postup je primo z FB Ivety Fabesove, kam ho pro velky zajem sepsala. :-) At se podruhe vydari!

      Vymazat
  5. Kde je ta cukrárna? Chci si zajet do Prahy a ochutnat originál, mňam mňam.

    OdpovědětVymazat
  6. Já měla tu čest je ochutnat na festivalu v Liberci.. Ivetka je měla famózní😉😉😉😉😉

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)