18. prosince 2016

Zimní skořicové cupcakes s vanilkovým krémem

Podle vrstev oblečení, které si na sebe každý den nakládám, už není pochyb o tom, že venku je fakt celkem zima. Nejsem moc zimní ani sněžný tvor, ale něžné vločky, cukroví a vánoční punče mě tedy chladnou rozhodně nenechávají. A právě kouzelné zasněžené krajně je věnován tento recept na skořicové cupcakes s vanilkovým krémem, kterou jsou lehké jako sníh a provoní vánočně každou kuchyni! Jojooo vánoční nostalgie zasáhla i mě. Jen místo cukroví peču i v prosinci dortíky.


Suroviny vystačí na 18 - 20 kousků.

Těsto

3 vajíčka
110 gramů krupicového cukru
1 lžíce teplé vody
1 sáček skořicového cukru
110 gramů hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
20 gramů másla

Krém

1 mascarpone (250 g)
1 smetana ke šlehání (200 ml, min. 30 % tuku)
1/2 vanilkového lusku
4 lžíce cukru moučka (nebo podle toho, jak jste zvyklí sladit)
0,5 lžičky modrého gelového potravinářského barviva (používám značku Wilton)

Na ozdobení

200 gramů fondánu (použila jsem bílý s mandlovou příchutí)
1/4 lžičky modrého gelového potravinářského barviva (používám značku Wilton)
perleťový cukrový máček, bílé cukrové perličky, jedlé třpytky

Postup

Nejprve si rozpustíme máslo a dáme ho stranou. V míse vhodné na šlehání ušleháme do pěny vajíčka, cukr krystal, skořicový cukr a lžíci teplé vody. Do této pěny přes sítko prosejeme mouku a prášek do pečiva a opatrně, ale důkladně zapracujeme pomocí stěrky, a to tak, abychom nevypudili z těsta vzduchové bublinky. Na závěr vlijeme vychladlé ale rozpuštěné máslo a zapracujeme stěrkou, dokud se nespojí s těstem.

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.

Vzniklé těsto plníme do připravených formiček vyložených papírovými košíčky - necelý centimetr pod okraj a pečeme v předehřáté troubě dokud se na špejli, kterou do dortíku zapíchneme nelepí nedopečené těsto, ale je po vytažení zcela čistá (cca 15 - 20 minut, přičemž záleží na typu trouby a velikosti košíčků, které jsme použili).

Upečené dortíky vyjmeme z formy necháme je vychladnout ideálně na mřížce.

Pro přípravu krému si vložíme všechny suroviny do vysoké nádoby vhodné ke šlehání, nejprve je stěrkou jemně spojíme a poté vyšleháme ručním šlehačem do tuhého krému. Ten vložíme do cukrářského sáčku a nanášíme na vychladlé dortíky. Ozdobené dortíky dáme do lednice.

Na ozdobu použijeme fondán, který si obarvíme na modro a další zdobení v bílé barvě, abychom sněhové dortíky barevně doladili. S fondánem je fajn pracovat v rukavicích, a to nejen z hygienických důvodů, ale i protože pod rukama bez rukavic rychleji taje.

Celý fondán nejprve ručně zpracujeme, aby nám změkl a byl tvárný. Jeho větší část si postupným přidáváním gelové barvy pomocí párátka a jejím zapracováním obarvíme na požadovanou barvu. Vyválíme na cca 2-3 mm placku a z ní vykrájíme pomocí vykrajovátka vločky, které si dáme stranou, aby nám ztvrdly. Na neobarvenou části fondánu si pomocí párátka dáme trochu barvy, kterou nedůkladně zapracujeme, aby vznikla mozaika a tvoříme cca centimetrové kuličky (již bez rukavic), které částečně obalíme v jedlých třpytkách. Část fondánu můžeme obarvit ještě na jiný odstín modré a opět vytvořit kuličky, ale menší a vyválet je celé ve třpytkách. Tak nám vznikne celé spektrum ozdobiček, kterými cupcakes dozdobíme.

Fondánové ozdoby je vhodné na dortíky umístit těsně před podáváním. Pokud je plánujete ještě nějaký čas uchovávat v lednici, či je někam dovážet, doporučuji ozdoby před vmáčknutím do krému pomazat na spodní části změklým máslem, které na chvíli zabrání proniknutí vody k fondánu a nezačne se rozpouštět tak brzy.

Pokud pečete poprvé nebo si jen chcete ověřit, že děláte při pečení cupcakes vše správně, může se Vám hodit 15 tipů pro božské cupcakes a určitě mrkněte taky na vychytávky související s pečením cupcakes. :-)

Věřím, že se Vám dortíky vyvedou a budou všem chutnat, tak jako chutnaly u nás!

Krásný den,

Ivča


1 komentář:

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)