12. března 2015

Banana bread s domácím vaječným likérem

Banánové cupcakes
Pomalu, ale jistě se nám blíží svátky jara - Velikonoce. A protože se to v obchodech jen hemží všelimožnými barevnými cukrovinkami s velikonoční tématikou, neodolala jsem a vymyslela tento fajnový jarní receptík na banánovo-mandlové cupcaky doplněné krémem z ricotty s domácím vaječným likérem. Navrch přidávám nápad na originální zdobení s trávou z jedlého papíru a Jelly Beans, která mi zasuplovala vajíčka.







Suroviny na banana bread muffins 

1 vajíčko
špetka soli
70 gramů cukru
2 banány
8 lžic oleje
100 gramů hladké mouky
50 gramů celozrné mouky
20 gramů namletých mandlí
2 lžičky sody

Vaječný likér

1 vaječný žloutek
1 Jesenka (75 gramů)
0,4 dc rumu

Ricottový krém 

1 smetana ke šlehání 33 % v kelímku
1 ricotta (200 gramů)
2 lžíce moučkového cukru

Postup

Předehřejem si troubu na 170 stupňů.

Těsto vytvoříme následujícím zůsobem. Ponorným mixérem si rozmělníme dva velice zralé banány. Ručným šlehačem vyšleháme do pěny 1 vajíčko se špetkou soli a cukrem. Přidáme banány a olej a zamícháme vařečkou, postupně vmícháme mouku, mandle a sodu.

Těsto plníme do formiček a pečeme na 170 stupňů cca 20 minut.

Než nám hotové muffiny vystydnou, připravíme si vaječný likér a posléze vaječňákový krém.

Žloutek rozšleháme s jesenkou a rumem, ve vzniklém vaječňáku rozmačkáme vidličkou ricottu s moučkovým cukrem. Zvlášť si vyšleháme šlehačkou, kterou pak opatrně vmícháme do ricotty.

Vzniklým krémem zdobíme vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku.

A jak na zdobení? V Penny Marketu jsem si koupila zelenou trávu, ze které jsem smotáním vytvořila hnízdečka a do nich pak dala po 3 Jelly Beans z Lidlu. Nic na tom není a vypadá to opravdu super efektivně! ;-)



Banánové cupcakes

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)