2. března 2015

Citronové cupcakes se sezamovým krokantem

Citronové cupcakes
Lehoučké, nadýchané citronové cupcaky s originálním krémem, tak bych je popsala pár slovy. A pokud jste na vážkách z kombinace karamelu a sezamu, tak věřte, že je naprosto úžasná! Jen si vzpomeňte na dětská léta a skvělé sezamové placičky s karamelem, které tedy alespoň k mému dětství neodmyslitelně patří ;-).




Těsto

2 vejce
90 gramů cukru krupice
špetka soli
100 ml podmáslí
80 gramů hladké mouky
30 gramů celozrné mouky (pokud nemáte, dejte celkem 120 hladké)
1 lžička sody
kůra ze 2 citrónů (používám bio citróny)

Sezamový krokant

5 lžic cukru krystal
5 lžic vody
5 lžic sezamového semínka

Krém

1 polotučný tvaroh ve vaničce
1 smetana ke šlehání v kelímku 33%
1 ztužovač na šlehačku
2 lžíce cukru moučka
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce kakaa (pokud chceme krém hnědý)

Postup

Nejprve si připravíme zkaramelizovaný sezam (krokant), potřebujeme, aby nám před použitím hezky vychladl. Do rendlíku (hrnce,pánve) dáme vodu a cukr a zahříváme, v momentě, kdy se nám rozpuštěný cukr začne táhnout a dostávat zlatavou barvu, přidáme sezamové semínko a promícháme - je to rychlovka. Pak rychle odstavíme a směs ihned přemístíme na silikonovou podložku nebo plech plech pomazaný máslem, aby se nám karamel nepřilepil. Po vychladnutí dáme do hmoždíře a roztlučeme.

Vyšleháme 2 vejce s 90 gramy cukru a špetkou soli do pěny, přilijeme podmáslí a metličkou postupně zašleháme mouku, sodu a ostrouhanou kůru ze 2 citronů.

Formičky na muffiny plníme ze 2/3 a pečeme na 165 stupňů cca 20 minut.

Zatímco nám cupcaky budou chladnout, připravíme si krém. Vyšleháme do husta šlehačku se ztužovačem a do ní zapracujeme tvaroh, moučkový i třtinový cukr a nadrcený sezamový karamel. Na závěr můžete zapracovat kakao, chuťově je krém ale dobrý už tak - jde tedy spíš o barvu, které chcete aktuálně dosáhnout.

Doufám, že Vám budou chutnat tak jako mně! :-)


Citronové cupcakesCitronové cupcakes






Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)