7. března 2015

Pivní cupcakes s javorovým sirupem

K této variaci mě inspiroval můj oblíbený seriál 2 Broke Girls, ve kterém holky pekly prázdninové cupcaky s pivem, javorovým sirupem a pozor.... slaninou. Tu jsem si tam ale nějak nedovedla představit. A protože přítel není moc na sladké, rozhodla jsem se je včera upéct tak trochu po svém. Sladké jsou sice pořád, ale černé pivo jim dodá nazaměnitelnou chuť, která je v kombinaci s lehkým krémem s příchutí javorového sirupu skutečně úžasná! V některých receptech jsem četla, že tam pivo není téměř cítit, říkala jsem si, že to bude asi tím, že ho tam dávají málo... Takže jsem zdvojnásobila množství a recept modifikovala na své obvyklé postupy... A heureka, měla jsem co dělat, abych jich pár, které bych Vám sem mohla postnout, uchránila. Konec okecávání, tady je recept!

Těsto

150 ml černého piva (já použila pardubického černého Portera, jedná se o devatenáctistupňové pivo a dle slov přítele má odpich a je více sladké než dublinský Guinness - pro pečení tedy značka ideál)
80 gramů rozpuštěného a vychladlého másla
1 vajíčko
100 gramů třtinového cukru
50 gramů zakysané smetany
1 lžička vanilkového extraktu
100 gramů hladké mouky
30 gramů celozrné mouky
1 lžička s kopečkem sody
špetka soli
1 lžíce holandského kakaa

Krém

1 vanička polotučného tvarohu
1 smetana na šlehání v kelímku
3 lžíce moučkového cukru
3 lžíce tmavého třtinového cukru
1 sáček ztužovače na šlehačku
5-7 lžíc javorového sirupu (průběžně můžete ochutnávat, záleží na chuti)

Postup

Troubu si předehřejeme opět na cca 160 - 170 stupňů.

Vajíčko vyšleháme s cukrem, vanilkovým extraktem, špetkou soli a zakysanou smetanou než se dokonale spojí. V mikrovlné troubě rozehřejem máslo (zvolte opravdu nízký výkon, abyste ho nepřehřáli), to pak necháme vychladnout a společně s pivem ho přidáme k vyšlehané směsi a opět šleháme. Vezmeme metličku na ruční šlehání a postupně do připraveného základu zapracujeme oba druhy mouky, sodu a kakao.

Těsto plníme do 2/3 připravených cupcakových formiček. Pokud máte kovové, nezapomeňte na papírové košíčky nebo řádně vymazat a vysypat :-)... V troubě pečeme nějakých 25 minut. To, že je těsto hotové, ověříme špejlí nebo párátkem... nelepí = fertig (hotovoooo)!

Dortíky necháme vychladnout a chráníme zuby nehty před zvědavým přítelem :-D...

A připravíme si krémík. Asi jste si všimli, že máslový krém by u mě jeden nenašel... a není to tím, že bych neznala originální postupy, ale tím, že mě prostě na těžké máslové krémy neužije.

Šup na něj. Vyšleháme 33% smetanu se ztužovačem do tuha, přidáme tvaroh a šleháme již jen metličkou nebo šlehačem na nízké otáčky. Na závěr zašleháme cukr a javorový sirup. Připravený krém dáme chladit do lednice, hezky nám tam trochu víc ztuhne a budou se jím lépe zdobit dortíky.

Po vychlazení dortíky zdobíme krémem pomocí cukrářského sáčku (šikulové mohou vyzkoušet i variantu nedbalého nanášení pomocí nože či lžičky - vypadá to taky super)... No a na závěr pokapeme každý cupcake trochou javorového sirupu a ozdobíme tím, co nám přijde zrovna vhodné - neprohloupíme použitím pár nasekaných oříšků, čokoládou ani sněhovými pusinkami dle jednoho z předchozích receptů (najdete ho tady).

Mně tedy hrozně chutnají, co Vám? Nebáli jste se, vyzkoušeli je a už víte, že jste neprohloupili? ;-)




 



5 komentářů:

  1. Vyzkoušela jste udělat je posypané slaninou jako v seriálu? Nebo s něčím jiným slaným?

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím jsem nezkoušela. Ale nebránila bych se tomu. Nedávno jsem ve Zlaté lodi v Brně ochutnala jejich skvělý pivní cheesecake se slaninou a byla to vážně dokonalá kombinace! Takže třeba příště! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji přidat slaninu. Ta chuť je neuvěřitelná. A vše dohromady? Je to opravdu zážitek. A taky je to můj oblíbený seriál ☺️

      Vymazat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)