10. dubna 2015

Triple Caramel Cupcakes - pozor moooc karamelové

Tento týden jsem svými cupcaky přispěla na jednu charitativní akci a jejich úspěch mě moc potěšil! Níže Vám přináším recept na ten nejlepší, který jsem k té příležitosti upekla... karamelový! A to hned třikrát - karamelový je totiž nejen korpus, ale i krém a zdobení! Pokud nemáte rádi karamel, raději dál nečtěte... :-D Pokud mu ovšem neodoláte jako já, tak vezměte vařečku do ruky a jdeme na to!







Recept stačí na 15 cupcaků

Těsto

3 vajíčka
70 g cukru
1 dc mléka
1 dc oleje
1/2 připraveného karamelu
1 plná lžička sody
180 gramů hladké mouky
40 gramů celozrnné mouky

Krém

1 smetana na šlehání (200 ml)
1 sáček ztužovače na šlehačku
1 vanička tvarohu
1/2 připraveného karamelu
 
Karamel

250 gramů cukru
0,2 dc vody
200 ml smetany na šlehání
1 lžíci másla

Postup

Nejprve si připravíme karamel, který potřebujeme vychladlý do těsta, do krému i na  zdobení. Příprava není složitá, jen je potřeba vystihnout ten správný moment, kdy ho sundat ze sporáku, aby se nepřepálil :-)

Do kastrolu se silným dnem dáme malého panáka vody a cukr, který rozpustím ho na karamel. Abychom z něj připravili konzistentní hmotu, přidáme do rozpuštěného karamelu lžíci másla a ohřátou smetanu. Roztavený cukr po zchlazení smetanou odpařuje velké množství horké páry, pozor na to! Po vychlazení můžeme pokračovat těstem.

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Vyšleháme 3 vajíčka s cukrem do pěny. Přidáme mléko, olej a karamelem a prošleháme. Do tohoto základu pomalu vmícháváme sypké složky - sodu a mouku. Projedeme šlehačem na vysoké otáčky a směs plníme do formiček na pečení cupcaků a pečeme zhruba 20 minut na 170 stupňů. Po upečení necháme dortíky vychladit a připravíme si zatím krém.

Vyšleháme smetanu a smícháme ji se ztužovačem, tvarohem a karamelem. Dortíky zdobíme tímto krémem pomocí cukrářského sáčku.

Tip

Nevíte, jak cupcaky ozdobit? Doporučuji si nechat stranou trochu karamelu se smetanou a jím je polít, pak se dají použít oříšky, čokoláda.... nebo si můžete vyrobit sezamový krokant dle tohoto receptu. Další variantou je smíchat karamel se smetanou s větším množstvím moučkového cukru, vyválet plát, nechat ho vychladit v lednici a pak nakrájet na malé kostičky. Variant je spousta, pusťte uzdu fantazii! :-)

 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)