20. července 2015

15 tipů pro božské cupcakes


Tento příspěvek výjimečně neobsahuje recept, ale něco mnohem cennějšího! Jedná se o 15 pečlivě vybraných rad, týkajících se pečení dortíků. Tyto tipy zajistí, že vaše cupcakes budou jednoduše dokonalé. Posbírala jsem je pro vás na webu, přeložila, doplnila a věřím, že vám při pečení pomohou. A pokud jste se k pečení cupcakes ještě neodhodlali, třeba vám dodají potřebnou dávku sebevědomí. Víc už vědí fakt jenom profíci. Takže po přečtení se můžet považovat minimálně za poloprofesionálního cukráře!

1. Nepoužívejte studené ingredience 

Chápu, že chcete cupcake a že ho chcete nejlépe hned. Ale pokud chcete upéct opravdu dobré cupcakes, doporučuji vám být trpěliví a nechat suroviny, jako jsou vajíčka, mléko a máslo dojít pokojové teploty. Studené složky se nespojí se suchými ingrediencemi (jako je například mouka) nikdy tak dobře, jako v pokojové teplotě.

2. Nešetřete na surovinách

Je to stejné jako se všemi recepty, výsledná chuť pokrmu se odvíjí od použitých ingrediencí. Sice je pravda, že můžete ušetřit pár korun, když místo pravé vanilky použijete vanilkový cukr nebo nedej bože vanilinový cukr. Ale pokud si chcete užít opravdu plnou chuť a vychutnat si ten krásný detail, jakým bezesporu jsou vanilková zrníčka v krému, nepoužívejte při pečení vašich cupcakes žádné náhražky a imitace.

3. Nepřežeňte to s mícháním těsta

Už jste slyšeli někoho říkat, že pečení je věda? Měl pravdu! Doba míchání je přímo úměrná množství lepku, který se z mouky uvolní. Míchání těsta je zkrátka vyšší dívčí. Po přečtení tohoto odstavečku vám ale vše bude jasné. Nejprve je potřeba si uvědomit, že míchání těsta není ukázkou síly ani rychlosti. Těsto byste měli míchat vždy opatrně a pomalu, dokud se všechny ingredience nespojí. Přemíchané těsto způsobí, že dojde k odstranění všech vzduchových bublinek, které pomáhají těstu, aby bylo lehké a nadýchané. Výsledkem přemíchaného těsta je hustší dortík s dlouhými, dutými tunely uvnitř korpusu, a prasklý povrch. Když ovšem těsto nezamícháme dostatečně, nedojde k dostatečnému uvolnění lepku, což vede ke vzniku drobivého koláče s propadlým středem. Pro zajištění správného promíchání nenechávejte mixér na stojánku bez dozoru! Dívejte se pozorně a nemíchejte těsto déle než je nezbytné.

4. Nadávkujte těsto stejnoměrně

Není nic horšího než moment, když vyndáte z trouby plech čerstvě upečených cupcakes a zjistíte, že vytažené kousky se dají rozdělit do dvou kategorií – přepečené a prakticky syrové. Nejjednodušší možnost, jak se tomu vyhnout a zajistit, že pečení všech kousků zabere stejný čas je nadávkování stejného množství těsta do každého košíčku. Toho bohužel polévkou lžící ani naběračkou nedocílíte. Využijte pro tento účel dávkovací kleště na zmrzlinu.

5. Naplňte formičku na cupcakes tak akorát

Pokud přeplníte košíček na cupcakes, těsto vyteče nebo místo cupcakes upečete muffin. Berte proto vždy v potaz fakt, že těsto během pečení nabude. Nejlepšího výsledku docílíte, pokud košíček naplníte do 2/3 jeho objemu.

6. Nezapomeňte předehřát troubu

Pokud doposud pečete, aniž byste předehřáli trouby, nejsem si jistá, jestli je pro úspěch vašeho pečení cupcakes vůbec nějaká naděje. Ale zkusím vám dát ještě jednu radu. PŘEDEHŘEJTE TROUBU, A TO VŽDY, když se chystáte péct. J V momentě, kdy umístíte těsto do studené trouby, pokazí to pečící proces a ve finále i výsledek pečení.

7. Nepodceňujte teploměr 

Trouby jsou občas pěkně náladové. A mají tendence říkat, že jsou již předehřáté na teplotu, kterou ukazují, i když nejsou. Není nutné si hned běžet koupit novou troubu. Svůj význam v tento moment ale bude mít pořízení teploměru, který je vhodný do trouby. Pak si již můžete být jistí, že Vás trouba svou špatnou náladou neoblafne.

8. Teplotou 170 °C  nic nezkazíte


Univerzální rada pro pečení dortíků se týká teploty pečení, kterou nic nezkazíte, nastavte troubu na 170 °C a pečte v troubě na ohřev shora i zdola.

9. Pečte ve středu trouby

Když jste připraveni péct, vložte pekáček do středu pečícího roštu v troubě, který je umístěn ve střední pečící poloze – prostě v samém středu trouby. Toto umístění zajistí dobrý tok vzduchu a bude prevencí proti nerovnoměrnému pečení dortíků. Pokud máte již vysledováno, že vaše trouba peče nerovnoměrně, obraťte plech až po uplynutí 2/3 doby pečení.

10. Doba pečení

Další univerzální rada je platná pro dobu pečení. Cupcakes standardní velikosti pečeme přibližně 20 minut, při pečení mini cupcakes snížíme čas pečení na 15 minut.

11. Nebuďte během pečení přehnaně zvědaví

Jakmile dáte cupcakes do trouby, nechte je péct alespoň 12 minut (či 2/3 pečícího procesu) bez toho, abyste otevírali troubu. Kontrolujte je pouze pohledem přes okénko trouby. Prudké změny teploty by mohly zapříčinit, že se dortíky zdrcnou nebo vůbec nenaběhnou. A to přece nikdo nechceme!

12. Jak otestovat, zda je dortík dostatečně upečený

Pokud si nejste zcela jistí, zda je korpus dostatečně upečený, zkuste test se špejlí. Pokud po zapíchnutí do těsta vyjede suchá, je hotovo. Obecně platí, že je vždy lepší péci o minutu méně, než o minutu déle.

13. Po dopečení nenechávejte cupcakes ve formičkách

Když vyndáte cupcakes z trouby, opatrně je hned poté (do 5 minut) vyndejte i z pečícího plechu na muffiny či silikonových formiček a nechte je vychladnout na drátěné podložce či jiném prodyšném povrchu, který zabrání jejich zapaření. V případě, že byste je nechali uvnitř plechu, proces pečení by pokračoval a mohly by se vysušit.

14. Nešetřete na množství krému

Suché cupcakes nejsou zábava a cupcakes, které necháme ležet venku dlouho, se rozhodně dříve nebo později vysuší. Krém na vrchu cupcakes působí jako zvlhčovač těsta, který zajistí, že dortíky zůstanou déle svěží. Na jeho množství tedy nešetřete a ozdobte hezky celý povrch jeho vrchní části. Toto je velmi důležitý bod hlavně v případě, že pečete cupckes jako dárek na narozeninovou párty, kde se budou nějakou tu chvíli hřát v zájmu návštěvníků na stole.

15. Nezdobte příliš brzy

Je těžké odolat touze sníst čerstvé dortíky ihned po vytažení z trouby, ještě když vezmeme v potaz, že táááááák krásně voní!!! Pokud je ale zkusíte ozdobit ještě předtím, než stihnout vychladnout, krém začne okamžitě tát, a to je teprve opravdová cupcaková katastrofa! Před zdobením se tedy ujistěte, že cupcakes jsou skutečně dostatečně vychladlé, pouze pak na nich bude krém hezky držet.

GL a dejte vědět, jestli máte nějaké eso v rukávu i vy.

Zdroj:
http://www.huffingtonpost.com/2013/09/06/cupcake-mistakes-tips-baking_n_3873163.html
http://www.mybakingaddiction.com
http://www.lifeasastrawberry.com/cupcakes-101-10-tips-to-bake-the-perfect-cupcake/
http://www.pecenijeradost.cz/trendy/nova-baking-trends-4/#.Va0yFLX9U1k

2 komentáře:

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)