28. července 2015

Galette s broskvemi a třešňovou marmeládou

Na galettes jsem se chystala už dlouho. Když mi doma přistály babiččiny domácí broskve, neměla jsem již výmluvy, proč jejich výrobu dále odkládat. Původně jsem chtěla dělat několik malých, protože ale nemusím spoustu těsta a málo náplně, rozhodla jsem se udělat jeden velký koláč. A protože nemám ráda suché koláče, přidala jsem k náplni ještě marmošku z černých třešní, což se ukázalo jako správná volba! Což jsem poznala záhy, zbyly mi na ochutnání jen dva kousky :-D. I z toho mála ale můžu říct, že to byla ňamka a že se těším na další ovocnou zásilku, mám ještě spoooustu nápadů, jak je vytunit! :-)


Těsto

50 g celozrnné mouky
50 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
špetka soli
60 g třtinového cukru
80 g másla
40 ml studené vody
lžička kardamomu
+ dvě lžíce polohrubé mouky na podsypání

Náplň

6 menších nebo 3 velké broskve
3 lžíce třtinového cukru
20 gramů mletých mandlí + 1 lžíce na závěrečné posypání
4 lžíce třešňové marmelády (použila jsem ovocnou pomazánku z Deluxe edice z Lidlu, která v sobě měla 75 % ovocného podílu, konkrétně s příchutí černá třešeň - fakt super, kdyby v budoucnu ještě měli, určo berte! :-))

Postup

Začneme přípravou těsta, která je velice podobná té u cibulového koláče (tzn. lehoulinká)! Všechny sypké suroviny na těsto (tři druhy mouky + cukr + sůl + kardamom) dáme do misky a zalijeme rozpuštěným máslem. Ručně stručně mícháme, než se nám utvoří hrudkovitá struktura. Zalijeme panákem vody a vypracujeme tuhé těsto, zhruba jako na linecké. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinku odpočinout do lednice.


Hodinu čekání využijeme aktivně přípravou náplně (a mytím nádobí)... Broskve si odpeckujeme a nakrájíme na kousky, plátky, jak se komu víc líbí. Pokud by byly hooodně šťavnaté a dopředu tušíte, že by mohly tak trochu téct, je možné zasypat je trochou škrobu (solamyl).

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Těsto si vyválíme na tenký plát, opatrně ho přeneseme na plech na pečící papír, potřeme třešňovou marmeládou, poklademe broskvemi, posypeme třtinovým cukrem a zasypeme mandlemi (hezky by vypadaly i plátky, které jsem ovšem právě neměla). Kraje těsta ohneme cca 2 cm od kraje do středu a dáme péct na cca 40 minut. Než povrch koláče začne zlátnout.

Vyndáme, necháme lehce vychladnout, zasypeme zbytkem mandlí, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme klidně ještě trochu teplé - je to lahoda! :-)



2 komentáře:

  1. Z receptu se někam vytratily broskve :-) jistě se dají na pomarmeládovaný a madlemi posypaný koláč:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc za upozornění, je to přesně, jak píšete! :-) V receptu jsem postup doplnila! :-) Občas mi něco přijde tak samozřejmé, že to nevědomě vynechávám ;-) Ještě jednou děkuji a přeji hezký den!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)