20. července 2015

Slaný cuketový koláč

Po cibulovém koláči, který peču pořád dokola, jsem se v neděli rozhodla, že zkusím cuketový. Ani po tom, co jsem ho snědla půlku, nevím, zda lépe vypadá nebo chutná. Třeba to při konzumaci druhé poloviny konečně rozseknu... Teď vám ale představím recept, který v nadcházející cuketové sezóně určitě využijete. Vegetariáni jistě zajásají, neobsahuje totiž žádné maso. Pokud ale mezi vege-lid nepatříte, vůbec se toho nebojte a přidejte kousky šunky nebo slaninky!

Z níže uvedených surovin vznikne jeden koláč.

Těsto

100 g hladké mouky
50 g chlebové mouky
20 g mletých mandlí
80 g másla
0,4 dc studené vody
1 lžička soli

Náplň

3 malé cuketky
3 vajíčka
200 ml zakysané smetany
200 ml smetany ke šlehání
2 stroužky česneku
200 g goudy
1 lžička soli
čerstvě namletý barevný pepř

Postup

Nejprve si připravíme těsto. Máslo rozpustíme a vlijeme ho do směsi z obou druhů mouky a mandlí. Suroviny spojíme, až se nám vytvoří hrudky, zalijeme je studenou vodou a po přidání lžičky soli vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici alespoň hodinu.

Mezitím si připravíme náplň do koláče. Cuketu nakrájíme pomocí širší škrabky na brambory na podélné proužky a dáme je stranou.

Nyní si vypracujeme zálivku. Rozmícháme dvě vajíčka se zakysanou smetanou, šlehačkou a rozmačkaným česnekem, osolíme, opepříme a zamícháme vše dohromady.

Goudu nastrouháme nahrubo.

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.

Vyválíme si těsto, vyložíme jím formu, na povrchu ho několikrát propíchneme vidličkou a dáme ho na 10 minut vychladit do lednice. Poté dáme na 10 minut do předehřáté trouby. Po uplynutí 10 minut korpus vyndáme, pokryjeme ho proužky cukety, kterou nejprve smotáme a následně vrstvíme kolem dokola, aby vznikla hezká mozaika, jako na obrázku nahoře. Zalijeme zálivkou, zasypeme sýrem a pečeme na 170 stupňů zhruba 40 minut.

Podáváme, až vychladne (jinak ho nenakrájíte). Poté ho vždy už nakrájený přihřeji v mikrovlnné troubě a podávám! :-)

2 komentáře:

  1. to mě zaujalo, nejsem totiž moc na sladký a tohle je ideální))

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to mě těší, zkusím do budoucna určitě vymyslet více slaných receptů. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)