21. srpna 2015

Arašídové máslo s příchutí skořice

Arašídové máslo jsem si zamilovala po prvním ochutnání a během té doby jsem si na něm vytvořila takovou menší (leč jistě neškodnou) závislost :-D... Dřív jsem si ho pravidelně kupovala v Marks and Spencer a skvělé seženete třeba i v řetězci Tesco. To nejlepší si ale vždy vyladíte doma vy sami, protože bude přesně takové, jaké chutná právě vám - méně sladké, víc slané, crunchy a nebo se skořicí. A právě arašídové máslo se špetkou skořice jsem kutila včera doma a dnes Vám přináším recept.

Doba přípravy: 15 - 20 minut

Na jednu menší skleničku budete potřebovat následující suroviny:

200 gramů pražených nesolených loupaných arašídů
1 lžička třtinového cukru nebo medu (doporučuji med :-))
1/3 lžičky soli
1/2 lžičky mleté skořice
dle potřeby kokosový olej

Při výrobě se neobejdete bez výkonného food procesoru.

Postup:

Do sekací nádoby s noži v dolní části vsypeme arašídy. Kupujte rovnou pražené, pokud ale doma máte nepražené, není nic jednoduššího, než je na chvíli prohnat na sucho po pánvi a upražit si je. K arašídům do food procesoru přisypeme rovnou sůl, skořici a pokud nepoužíváte med, tak i cukr. Přejdeme do sekací fáze, která trvá několik minut (10 - 20 v závislosti na výkonu vaší mašiny). Sekání prokládejte přestávkami a vždy pomocí lžíce či klepnutí trochu nakypřete obsah. Během sekání se z oříšků po několika minutách začne uvolňovat olej, který je v nich obsažený a směs se začne lepit na stěny a z prášku se začíná stávat hmota. Nepřestávejte sklepávat či seškrabávat obsah ze stěn a sekejte dál. Po deseti minutách už jsem měla směs, která se dala mazat (pokud používáte med, teď je jeho čas, takže šup s ním k pomazánce. Pokud preferujete úplně hladkou pomazánku, nepřestávejte mixovat. Po 15 - 20 minutách budete mít "smooth peanut butter", tedy jemně mleté arašídové máslo. Pokud preferujete variantu "crunchy", která obsahuje křupavé kousky arašídů, jsou hned dvě varianty, jak ji vytvořit, a to:

1) Přestat mixovat dřív, aby nebyla z oříšků úplně hladká pasta.
2) Na začátku si dát nasekat hrst oříšků a tu si dát stranou a zamíchat ji do hladké pomazánky na samotném konci.

Hotové arašídové máslo pak umístíme do zavírací nádoby a v lednici nám vydrží v pohodě i nějaký ten týden či měsíc.

A jak mi chutná nejvíc? Svou oblíbenou kombinaci jsem už s předstihem představila na facebookové stránce Cupcakes and City. Teď je ale správný čas ji zrekapitulovat. Opečený chléb namažeme arašídovým máslem, poklademe nakrájeným banánem a jemně posypeme skořicí. Jen si na to vzpomenu dostavuje se euforie ♥



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)