16. září 2015

Ovocný koláč galette s rebarborou, meruňkou a třešňovou marmeládou

Konečně se mi téměř na sklonku léta podařilo koupit rebarboru. Číhala jsem na ni už od jara, tak jsem měla radost, že první farmářské trhy po prázdninách mi konečně daly příležitost ulovit ji a něco z ní upéct. A protože mi galette, který jsem nedávno pekla moc chutnal, jen se těžko vyrovnávám s tím, že je tam tolik bílé mouky a másla, přidala jsem do něj jablečnou vlákninu a celozrnnou mouku, které jsem nedávno pořídila ve zdravé výživě, abych měla lepší pocit :-).


Na 1 koláč budete potřebovat následující suroviny:

Těsto:

200 gramů hladké mouky
50 gramů celozrnné mouky
50 gramů jablečné vlákniny
130 gramů másla
1 dc studené vody
1/2 lžičky soli
2 lžíce třtinového cukru


Náplň:

4 lžíce třešňové marmelády
10 řapíků rebarbory
3 lžíce třtinového cukru
1 dc vody
1 lžička skořice
1 meruňka

Na ozdobení:

1 hrst mandlových lupínků
moučkový cukr

Postup:

Do mísy vhodné na zadělávání těsta dáme oba druhy mouky, jablečnou vlákninu, cukr a sůl - vše zamícháme. V mikrovlnné troubě či kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme k sypké směsi a důkladně zapracujeme, než nám směs zhrudkovatí. Nakonec přidáme studenou vodu a vypracujeme tvárné těsto. Necháme ho na hodinku vychladit v lednici.

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

Nyní si připravíme rebarboru. Omyjeme ji, nařežeme si ji na špalíčky, a to tak, že uřízneme několik cm od kořenu a několik cm od listu. Tyto špalíčky oloupeme a nakrájíme ji na kousky. Tyto kousky vložíme do kastrůlku, přidáme vodu a cukr a vaříme, než rebarbora změkne a voda se odpaří. Odstavíme a vrátíme se k těstu.

Vyválíme těsto na tenký plát a natlačíme do vhodné formy na kulatý koláč tak, aby přes kraj vždy několik centimetrů těsta přebývalo. Těsto potřeme marmeládou, posypeme rebarborou, poklademe meruňkou nakrájenou na plátky a zasypeme mandlovými lupínky. Kraje koláče přehneme přes náplň koláče (viz fotky).

Pečeme v předehřáté troubě cca 45 - 50 minut.

Podáváme posypané moučkovým cukrem.




 

2 komentáře:

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)