25. prosince 2015

Kakaové cupcakes s čokoládovým krémem s kardamomem - sobík

Po třech adventních nedělích a třech vánočních receptech na dortíky to konečně přišlo - Štědrý večer. Jedna z nejhezčích chvil v roce, kdy máte vedle sebe ty, které milujete na světě nejvíc, a i když jste s nimi často, tento večer je v jejich společnosti vždy tak nějak zvláštně kouzelný... Doufám, že jste si včerejšek užili, alespoň tak jako já a níže Vám přináším jeden malý dárek - recept na vánoční sobí cupcakes. Krásné Vánoce!

Recept je na 15 mini cupcakes nebo cca 7 klasických cupcakes:

Těsto

2 vajíčka
60 gramů cukru krystal
60 gramů hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
10 gramů kakaa do pečení
1 lžička mletého kardamomu
20 gramů másla

Krém

100 gramů mascarpone
100 ml smetany ke šlehání (alespoň 31%)
100 gramů kvalitní hořké čokolády (alespoň 70% podíl kakaa)
1 dc mléka
3 lžíce moučkového cukru
1 lžička mletého kardamomu

Sobíci

1/3 balení potahovací hmoty (používám Fondán od Dr.Oetker)
gelové barvy - použil jsem hnědou a červenou (preferuji značku Wilton - skvěle se s ní pracuje)
moučkový cukr na podsypání

Postup

Tento typ těsta už je náš starý známý, takže jeho příprava nebude nic nového.

Nejprve si předehřejeme troubu na 170 stupňů a v mikrovlnné troubě rozpustíme máslo. Do mísy vhodné na šlehání vložíme obě vajíčka a všechen cukr krystal a vyšleháme do pěkné pěny. Poté přidáme přes síto všechny sypké suroviny a opatrně stěrkou zapracujeme, abychom nevyhnali moc vzduchu z těsta. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo, které zapracujeme.

Těstem naplníme silikonové formičky nebo papírové košíčky, kterými jsme si vyložili muffinový plech. Nemusíme se bát a klidně dáme těsto zhruba centimetr pod okraj - moc nám nevyběhne. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 170 stupních cca 15 minut, pokud máte malé formičky - nebo cca 20 minut, pokud máte klasické formičky. Pomocí párátka otestujeme dopečenost těsta (nelepí = hotovo). Vyjmeme z trouby - vyndáme z formiček a necháme vychladnout na mřížce.

Nyní se vrhneme na těsto. Začneme s přípravou čokolády - v mikrovlnné troubě si ohřejeme mléko, do kterého nalámeme čokoládu a při postupném míchání necháme zcela rozpustit, než se nám mléko s čokoládou spojí - necháme chvíli vychladnout. Do mísy vhodné ke šlehání vložíme zbývající suroviny a vyšleháme do krému. Nakonec zašleháme rozpuštěnou čokoládu a krém je hotov.

Naplníme krémem cukrářský sáček, do kterého jsme si předtím dali zdobící špičku a naneseme ho na dortíky, které už nejsou ani trochu horké (krém by nám jinak tál). Vložíme do lednice, aby nám vše hezky ztuhlo.

Nyní půjdeme na sobíky, které je z časových důvodů možné vytvořit i den předem. Fondán vyjmeme z obalu a odlomíme si z něj část, kterou použijeme na podkladová kolečka, která budou tvořit hlavy sobíků. Teď bude potřeba sobí hlavy obarvit na hnědo.

Nejdřív si ale řekneme pár slov o barvení:
  • gelové barvy stačí vážně málo - dávkuji ji pomocí párátka,
  • je fajn mít rukavice - barva krásně drží i na kůži,
  • fondán teplotou rukou taje - když se začne lepit, posypte ho moučkovým cukrem.

Obarvenou hmotu rozválíme pomocí válečku na tenký plát (váleček je lepší plastový s hladkým povrchem než dřevěný). Z plátu vykrájíme kolečka o průměru vrchní strany formy, ve které jsme pekli těsto a dáme je stranou. Nyní ze stejné barvy vakrájíme menší kolečka, která budou představovat ústa soba. Trochu je po vykrojení zploštíme, aby byla více eliptická, a přiložíme je na hlavu - spojíme jemným tlakem nebo maličkou kapičkou vody. Pomocí nástrojů na zpracování potahových hmot nebo párátka vytvoříme ústa soba. Teď vytvarujeme ouška - vymyslela jsem, že nejlépe půjdou, když použiju formičku na srdíčko, které po vykrojení rozpůlím a opět přitlačím k hlavě soba. Ze světle hnědé je to vše. Pokud Vám zbyla, využijeme ji po přibarvení na výrobu paroží a vnitřku oušek a očí. Nejdřív ale uděláme čumáčky a oči. Čumáčky jsou načerveno obarvené kuličky fondánu, které jsem vmáčkla nad pusu soba a dodělala nozdry - pomocí párátka. Oči jsou neobarvené kuličky fondány, vmáčknuté nad čumák. Nyní uděláme parohy a oči, použijeme více hnědé barvy a vnitřek uší jsem udělala ze čtvrtek srdíček a oči z malinkatých kuliček, které jsem vmáčkla do bělma. Parohy byly nejdřív oříšek, ale nakonec jsem si našla systém. Vyválela jsem vždy dlouhou špagetu z fondánu, ze které jsem vykrájela dva delší a dva kratší kousky a vytvarovala je do rohů, které jsem slepila pomocí prstu namočeného do vody a jemného tlaku. Nyní necháme soby zatvrdnout - cca 30 minut a pak je dáme navrch krému na dortících. Zdobíme je před podáváním - fondán po kontaktu s vodou (= mascarpone) taje jak blázen.

Jak se Vám sobící líbí a zkoušeli jste už někdy něco podobného? :-)

Sob cupcakes, raindeer cupcakes

Sob cupcakes, raindeer cupcakes

Sob cupcakes, raindeer cupcakes

sob cupcakes, raindeer cupcakes


A ještě pár vzpomínek na mé Vánoce...




6 komentářů:

  1. Nadhera, krasne vanocni svatky

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, Jane! :-) Krásné svátky i Tobě!

    OdpovědětVymazat
  3. Tak ty jsou naprosto dokonale!
    A taky ti preju krasny zbytek svatku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Míšo! :-) Pohodový zbytek svátků i Tobě! :-)

      Vymazat
  4. Tie sú roztomilé ♥ aj stromček je veľmi pekný :)
    Pekný zvyšok Vianoc ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Jsem ráda, že se Ti líbí! Krásný zbytek Vánoc i Tobě! :-)

      Vymazat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)