V lednu to bude rok, co jsem začala psát
svůj dortíkový blog. Z čehož vyplývá, že mám teď poprvé možnost podělit se s
Vámi o nějakou tu vánoční dortíkovou inspiraci. A protože jsou Vánoce mými
nejoblíbenějšími svátky roku a bez stromečku by to nebylo ono - mám tu pro Vás
tip na vánoční stromečkové cupcakes s příchutí vanilky, zdobené lehkým lučinovým krémem. Kdybyste
měli pocit, že nutně potřebujete ještě víc a víc inspirace, koukněte na můj nadupaný Pinterest!
Recept na cca 15 dortíčků:
Těsto
4 vajíčka
115 gramů cukru krupice
3 cm vanilkového lusku
1 lžička přírodního vanilkového aroma
30 gramů másla
115 gramů hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
Krém
200 gramů Lučiny
200 ml smetany ke šlehání (31%)
100 gramů moučkového cukru
1/2 lžičky zeleného gelového
potravinářského barviva (používám Wilton)
Postup
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
Máslo si rozpustíme v mikrovlnné troubě
- dávám na 1 minutu při 360 W. Vajíčka s cukrem, zrníčky z vanilkového lusku a
vanilkovým aroma vyšleháme do husté pěny. Přes síto do pěny postupně prosejeme
mouku s práškem do pečiva a vpravíme ji tam pomocí stěrky. Nyní je čas na
máslo, které přilijeme do těsta a opatrně ho zapracujeme. Těsto plníme do 3/4
výšky silikonových košíčků nebo papírových, kterými jsme vyložili muffinový
plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut. Po upečení vyjmeme z formy a
necháme vychladnout na mřížce.
Krém je opět rychlovka. V hluboké míse
vyšleháme všechny suroviny do hustého krému, který nanášíme na studené dortíky
pomocí cukrářského sáčku a kovové zdobičky.
Zdobíme dle fantazie, já zvolila mišmaš
ze své skříně - cukrové třpytivé kuličky, cukrové hvězdičky a vaflové vločky. Skvěle vypadá ale i kokos v roli sněhu.
Pokud pečete poprvé, může se Vám hodit 15 tipů pro božské cupcakes.
Teeda, ty se povedly :) Mně, ač peču dost často, se tyhle typy krémů vůbec nedaří. Ať je šlehám, míchám, cokoliv, většinou z nich vyjde takové divné, tekuté "něco". :( :D
OdpovědětVymazatmeandmydelisiousme.blogspot.cz
Ahoj Radko, děkuji za pochvalu! :-) Nevěš s krémy hlavu, občas se mi taky nepodaří přesně tak, jak bych chtěla. Pak přidávám a přidávám suroviny, až je dokonalý - ale zase ho mám dvě kila! :-D Jestli ale můžu něco doporučit, zkus vyzkoušet krém z mascarpone - je vážně strašně jednoduchý a spolehlivě drží :-)
OdpovědětVymazat