29. listopadu 2015

Čokoládové cupcakes s datlovým krémem

Potom, co se mi konečně povedlo vyladit vanilkové těsto (více v tomto receptu), říkala jsem si, že by bylo fajn ho přetransformovat na čokoládové. Vrhla jsem se tedy na to a níže Vám přináším recept na nadýchané čokoládové obláčky s krémem ochuceným datlovým sirupem, který je skvělou alternativou pro oslazení a navíc krému dodá jemný červeno-hnědý nádech.






Recept je na cca 15 dortíčků

Těsto

4 vajíčka
115 gramů cukru krupice
3 cm vanilkového lusku
1 lžička přírodního vanilkového aroma
30 gramů másla
60 gramů hořké čokolády na vaření
115 gramů hladké mouky 
1/2 lžičky prášku do pečiva
4 lžíce holandského kakaa

Krém

250 gramů mascarpone
200 ml smetany ke šlehání (31%)
5 lžic datlového sirupu - nebo dle chuti více či méně (k dostání ve zdravé výživě)

Postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Máslo si rozpustíme v mikrovlnné troubě - dávám na 1 minutu při 360 W. Po vytažení vložím nalámanou hořkou čokoládu a pomocí lžíce míchám, než se čokoláda rozpustí. Vajíčka s cukrem, zrníčky z vanilkového lusku a vanilkovým aroma vyšleháme do husté pěny. Přes síto do pěny postupně prosejeme mouku s práškem do pečiva a vpravíme ji tam pomocí stěrky. Nyní je čas na máslo s čokoládou, které přilijeme do těsta a opatrně ho zapracujeme. Těsto plníme do 3/4 výšky silikonových košíčků nebo papírových, kterými jsme vyložili muffinový plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Krém je opět rychlovka. V hluboké míse vyšleháme všechny suroviny do hustého krému, který nanášíme na studené dortíky pomocí cukrářského sáčku a kovové zdobičky.

Zdobíme dle fantazie, já zvolila jednoduché červené kuličky z cukrářských potřeb Beruška

Pokud pečete poprvé, mrkněte na mých 15 tipů pro božské cupcakes.

Krásný den Vám přeje Ivča ♥



2 komentáře:

  1. Ahoj, moc rada recept vyzkousim. jen se chci zeptat, jestli neni lepsi to dat do takovedle formy na mufiny http://www.decodoma.cz/Keramicka-forma-na-peceni-muffiny-BANQUET.html kterou mi prinesl jezisek ;) pripadne kolik toho do te formy dat, kdyz se budou pect, aby se to nejak nezpatvarovalo? nikdy jsem nic takoveho nepekla. Diky za tipy

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, pokud budeš používat tuto formu, je vhodné ji vyložit papírovými košíčky nebo opravdu dobře vymazat máslem a vysypat. :-) Za sebe doporučuji papírové košíčky! :-) Krásný den.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)