13. ledna 2016

Brusinkové cupcakes s kešu oříšky a čokoládou

Čerstvé ovoce v zimě stojí kromě citrusů bohužel většinou za starou belu. Proto je nyní ten pravý čas sáhnout při pečení po oříšcích, sušených plodech a zavařeninách. Vše zmíněné (a čokoládu navíc) v sobě skrývají cupcakes, které jsem včera upekla. V korpusu potkáte brusinky, kešu oříšky a nastrouhanou čokoládu. V krému je spoustu brusinkové zavařeniny a navrch jsem přidala lžičku tekuté čokolády a kešu oříšky. Máte na ně chuť? Tak šup pro zástěru a jdeme na to! :-)

Z následujících surovin upečete a ozdobíte 15 cupcakes:

Těsto

4 vajíčka
115 gramů cukru krupice
115 gramů hladké mouky
0,5 lžičky prášku do pečení
30 gramů másla
3 lžíce sušených brusinek
1 hrst kešu oříšků
2 lžíce kvalitní čokolády (70%) nastrouhané na jemno

Krém

250 gramů mascarpone
200 ml smetany ke šlehání (alespoň 31%)
4 lžíce práškového cukru
4 lžíce brusinkové zavařeniny (kupuji v IKEA)

Čokoládová poleva

50 gramů čokolády na vaření
4 lžíce mléka

+ kešu oříšky na posypání

Postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Nejprve si připravíme směs oříšků, brusinek a čokolády. Čokoládu si nastrouháme na jemném struhadle. Oříšky s brusinkami rozsekáme na malé kousky pomocí mixéru nebo i ručně, což je jen o trochu více práce. :-)

Máslo si rozpustíme v mikrovlnné troubě - dávám na 1 minutu při 360 W. Vajíčka s cukrem vyšleháme při vysokých otáčkách do husté pěny (tento postup trvá několik minut). Přes síto do pěny postupně prosejeme mouku s práškem do pečiva a opatrně je zapracujeme pomocí stěrky. Nyní přilijeme do těsta rozpuštěné máslo a opět opatrně zapracujeme. Nakonec přidáme připravenou směs z brusinek, kešu oříšků a čokolády a naposledy promícháme. Těsto plníme centimetr pod okraj silikonových košíčků nebo papírových košíčků, kterými jsme vyložili muffinový plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 - 20 minut. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Krém je velice jednoduchý. Všechny suroviny vložíme do hluboké mísy a vyšleháme do hustého krému. Vzniklý krém nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku s kovovou zdobičkou.

Zdobíme dle fantazie. Já zvolila čokoládovou polevu a posekané kešu oříšky. Na čokoládovou polevu v mikrovlnné troubě ohřejeme mléko a vložíme do něj na kousky nalámanou čokoládu, kterou za stálého míchání rozpustíme.

Pokud pečete poprvé nebo si jen chcete ověřit, zda děláte vše při pečení cupcakes správně, může se Vám hodit 15 tipů pro božské cupcakes. Vychytávky a rady související s pečením cupcaků najdete na jedné ze záložek blogu - tady.

Moc zdravím, Ivča :-)





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)