19. ledna 2016

Kaštanové cupcakes

Moc mě baví experimentovat a když v obchodě trefím na něco, co neznám, dost často se stává, že to skončí v mém nákupním košíku. Obdobně tomu tak bylo i u kaštanového krému od Bonne Maman, který mi padl do oka v jednom z vídeňských supermarketů - koupit se dá ale i u nás, a to minimálně na netu. No a když jsem pak v Normě pod budějovickým Dvořákem trefila na jedlé kaštany, bylo rozhodnuto, co se bude dít! :-) Pokud máte také tak rádi zvuk praskajících ořechů, jejich vůni a lehce sladkou chuť, tyto cupcakes Vás zaručeně osloví!


Z následujících surovin upečete a ozdobíte 15 cupcakes:

Těsto

4 vajíčka
115 gramů cukru krupice
115 gramů hladké mouky
0,5 lžičky prášku do pečení
30 gramů másla
30 gramů kakaa na pečení
50 gramů vařených kaštanů

Krém

250 gramů mascarpone
200 ml smetany ke šlehání (alespoň 31%)
4 lžíce práškového cukru
2 lžíce kaštanového krému
50 gramů vařených kaštanů

+ 25 gramů vařených kaštanů na ozdobu

Postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Nyní si připravíme kaštany. Určitě je můžete koupit v obchodě ve slupce, nařezávat je, péci a loupat. Já si je ale koupila rovnou vyloupané v sáčku, a to v sekci oříšků v Normě. Vložíme je všechny do mixéru a rozsekáme na malé kousky - v této podobě je použijeme do těsta, krému i na ozdobu.

Sypké suroviny zahrnující mouku, prášek do pečiva a kakao smícháme v misce. Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě - dávám na 1 minutu při 360 W. Vajíčka s cukrem vyšleháme při vysokých otáčkách do husté pěny (tento postup trvá několik minut). Přes síto do pěny postupně prosejeme směs mouky, prášku do pečiva a kakaa a opatrně ji zapracujeme pomocí stěrky. Nyní přilijeme do těsta rozpuštěné máslo a opět opatrně zapracujeme. Nakonec přidáme 50 gramů rozsekaných kaštanů a naposledy promícháme. Těsto plníme centimetr pod okraj silikonových košíčků nebo papírových košíčků, kterými jsme vyložili muffinový plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 - 20 minut. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Krém je velice jednoduchý. Všechny suroviny vložíme do hluboké mísy a vyšleháme do hustého krému. Vzniklý krém nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku s kovovou zdobičkou.

Zdobíme dle fantazie. Já zvolila velice jednoduchou variantu v rustikálním stylu, a to posypání zbývajícími kaštany. Určitě by vypadala hezky i varianta krém + půl lžičky kaštanového krému + rozemleté kaštany - popřípadě i kousky čokolády.

Pokud pečete poprvé nebo si jen chcete ověřit, zda děláte vše při pečení cupcakes správně, může se Vám hodit 15 tipů pro božské cupcakes. Vychytávky a rady související s pečením cupcaků najdete na jedné ze záložek blogu - tady.

Moc zdravím, Ivča :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)