11. ledna 2016

Stracciatella cupcakes


Většinou zimní měsíce trávím velice podobným způsobem. Už od začátku listopadu se těším na Vánoce. Nostalgie z nich se ve mně vydrží zhruba do druhého týdne v lednu. Následující týdny a měsíce jsou pro mě trochu utrpení. Na obzoru není žádný světlý bod, a tak se uchyluji ke vzpomínkám na léto, koukám na fotky z našich dovolených a snažím se přivolat teplo. Přivolávání vypadá v mém pojetí různě - od popírání zimy, kdy si na sebe záměrně beru méně oblečení, než by se při pohledu na teploměr hodilo, přes vyvolávání přílivu teplého vzduchu letními písničkami až po snahu vehnat teplo alespoň do mé kuchyně. To poslední se mi s tímto receptem fakt povedlo - cupcakes s příchutí stracciatellové zmrzliny byly božské a věřím, že i Vám alespoň trochu navodí atmosféru léta, které je zatím trochu v nedohlednu.

Z následujících surovin vznikne 15 cupcakes:

Těsto

4 vajíčka
115 gramů cukru krupice
115 gramů hladké mouky
0,5 lžičky prášku do pečení
30 gramů másla
3 plné lžíce kvalitní čokolády (alespoň 70%) nastrouhané na jemném struhadle 

Krém

250 gramů mascarpone
200 ml smetany ke šlehání (alespoň 31%)
4 lžíce práškového cukru
2 plné lžíce kvalitní čokolády (alespoň 70%) nastrouhané na jemném struhadle 

Nugátová poleva

50 gramů nugátu
4 lžíce mléka

+ kostičky čokolády na ozdobu

Postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.


Máslo si rozpustíme v mikrovlnné troubě - dávám na 1 minutu při 360 W. Vajíčka s cukrem vyšleháme při vysokých otáčkách do husté pěny (tento postup trvá několik minut). Přes síto do pěny postupně prosejeme mouku s práškem do pečiva a opatrně je zapracujeme pomocí stěrky. Nyní přilijeme do těsta rozpuštěné máslo a opatrně ho zapracujeme. Nakonec přidáme nastrouhanou čokoládu a naposledy promícháme. Těsto plníme centimetr pod okraj silikonových košíčků nebo papírových košíčků, kterými jsme vyložili muffinový plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 - 20 minut. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Krém je velice jednoduchý. Všechny suroviny vložíme do hluboké mísy a vyšleháme do hustého krému. Vzniklý krém nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku s kovovou zdobičkou.

Zdobíme dle fantazie. Já zvolila nugátovou polevu a kostičku čokolády. Na nugátovou polevu v mikrovlnné troubě ohřejeme mléko a vložíme do něj na kousky nakrájený nugát, který za stálého míchání rozpustíme.

Pokud pečete poprvé nebo si jen chcete ověřit, zda děláte vše při pečení cupcakes správně, může se Vám hodit 15 tipů pro božské cupcakes. Vychytávky a rady související s pečením cupcaků najdete na jedné ze záložek blogu - tady.

Krásný den Vám přeje a moc zdraví Ivča :-)




A na závěr ještě alternativa, co se dá z těsta také udělat, bylo to ňamózní!!!! :-)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)