1. června 2015

Cupcakes s příchutí karamelové hrušky

Hruškové cupcakes
Loni jsme dostali k Vánocům sušičku na ovoce, chtěli jsme ji využívat na sušení hub, protože jsme vášniví houbaři. Zatím ale ležela za spoustou harampádí (čtěte lahví vína)... Když jsem se rozhodla udělat tyto hruškové cupcakes s karamelem, bylo jasné, že konečně najde využití - na zdobení totiž strašně nutně ne-potřebujete hruškové křížaly. :-D


Recept na cca 22 mini cupcakes nebo 12 klasických.

Karamelový krém

120 gramů cukru krystal
50 ml vody
100 ml smetany na šlehání
1 lžíci másla

Těsto

1 hruška
100 ml mléka
1 vajíčko
4 lžíce karamelového krému 
170 gramů hladké mouky
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
40 gramů třtinového cukru

Krém

100 gramů mascarpone
100 ml smetany
4 lžíce karamelového krému

Na ozdobu

Na ozdobu můžeme použít například sušené kousky hrušek, sekané pekanové ořechy, karamelové střepy či karamelovou polevu.

Postup

Jako první si připravíme karamel, který můžeme použít, až když vychladne. Jeho příprava není vůbec složitá, jen je potřeba vystihnout ten správný moment, kdy ho odstavit ze sporáku.

Do kastrolu se silným dnem dáme vodu a cukr, rozpustím pomalu na karamel. Abychom z něj připravili tekutou hmotu, přidáme do rozpuštěného karamelu lžíci másla a ohřátou smetanu. Roztavený cukr po zchlazení smetanou odpařuje páru, pozor na spálení. Nyní necháme stranou vychladit.

Než se vrhneme na přípravu těsta, předehřejeme si troubu na 170 stupňů

Rozkrájíme si hrušku na kousky a ve vysoké úzké nádobě ji spolu s mlékem rozmixujeme ponorným mixérem. Vznikne nám vlastně takový hruškový koktejl... :-) Do něj vmícháme vajíčko, cukr a vychladlý karamelový krém. Metličkou postupně zašleháme mouku se sodou a práškem do pečiva.
Těsto plníme do 3/4 výšky silikonových či papírových košíčků (papírové košíčky musíme ale vložit do speciálního pekáčku s důlky). Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut. Po dopečení necháme vychladnout a mezitím si vyšleháme krém.

Krém je rychlovka - smetanu s mascarpone a karamelovým krémem vyšleháme na nejvyšší otáčky ručním šlehačem do tuhé konzistence. Krém nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku. Zdobíme sušenými hruškami, posekanými pekanovými ořechy, karamelovými střepy či zbylým karamelovým krémem.
 
Hruškové cupcakes

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)