28. srpna 2015

Pečené fíky

Dovolené jsou pro mě nejen dobou relaxu, ale také tím správným časem pro zkoušení nových jídel. Do Chorvatska jezdíme každý rok alespoň na pár dnů a vždycky si schválně rezervujeme ubytování s kuchyňkou, abychom mohli přepadnout místní trh a z nakoupených dobrot ukuchtit něco dobrého. Letos jsme poprvé koupili i fíky, o kterých jsem několikrát četla, že chutnají skvěle se sýrem a doplnili je pár dalšími surovinami, které chutnají nám, a rychlý oběd byl na světě!

Na 2 porce budete potřebovat:

6 fíků
4 plátky pršutu
50 gramů gorgonzoly (lepší alternativa zlaté nivy)
20 gramů medu
40 gramů vlašských ořechů
sůl, pepř, olivový olej
6 plátků celozrnné veky (já použila večerní chlebík)

Na ozdobu využijete:

snítky rozmarýnu

Postup

Omyté fíky nařízneme do tvaru křížku. Vyskládáme na plech, zakápneme olivovým olejem a dáme spolu s pršutem na pět minut do trouby (gril na 230 stupňů). Bedlivě sledujeme, aby se nám nic nepřipálilo. Po vytažení necháme chvíli stranou. Mezitím si uděláme topinky, posekáme vlašáky, nakrájíme pršut a sýr na malé kousky. Když máme topinky hotové, jdeme kompletovat. Na každou topinku dáme 1 fík, osolíme, opepříme, poklademe několika kousky gorgonzoly, posypeme pokrájeným pršutem, ořechy, zalijeme medem a ozdobíme rozmarýnem.

Už jste někdy něco podobného zkoušeli? Chutná vám tato kombinace? Já jsem naprosto unešená tím, jaká je to dobrota. Tak jsem moc zvědavá na Váš názor!


5 komentářů:

  1. Ach, tak kombinace musí být famozní! Jen pro mě na malým městě nedostupné suroviny. :/
    mrkni na můj blog Měj se ráda

    OdpovědětVymazat
  2. Byla to vážně dobrota! Suroviny jsou vyloženě dovolenkové, ale ve větším městě se dají sehnat i u nás. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)