29. září 2015

Vanilkové cupcakes s tvarohem

Do konce roku budu střídavě pracovat v Budějovicích a Brně. Brno je super, skvělé, úžasné. Má ale jednu nevýhodu - v hotelech nemají troubu. Mají jiné věci - třeba privátní wellness, ve kterém jsem se minule válela přes hodinu, ale trouba je trouba. Při relaxu ve vířivce se  mi hlavou stejně honily plány, co upeču, až dorazím domů. Přitom mě napadlo, že vlastně nechápu, jak je možné, že jsem doposud nesepsala recept na vanilkové cupcakes s vanilkovým krémem, které jsou prostě nesmrtelná klasika. Jejich nespornou výhodou navíc je, že se jimi zavděčíte naprosto každému. A když do těsta přidáte místo mléka tvaroh, jako jsem to udělala já, docílíte tím vláčného dortíku, který si zamilujete nejen vy.

Na 25 mini cupcakes nebo 12 klasických cupcakes použijeme:

Těsto

120 gramů změklého másla
150 gramů cukru krupice
2 vajíčka
1 dc mléka
1 lžička vanilkového extraktu
1/4 vanilkového lusku
100 gramů polotučného tvarohu z vaničky
špetka soli
150 gramů hladké mouky
1 lžička sody
1 lžička kypřícího prášku

Krém

150 gramů polotučného tvarohu z vaničky
150 gramů smetany ke šlehání (40 %)
60 gramů cukru krupice
1/4 vanilkového lusku
potravinářské barvivo (používám gelové, stačí v něm namočit špičku párátka)

Postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Změklé máslo s cukrem vyšlehejte do pěny. Pak přidejte vajíčka, mléko, tvaroh, vanilkový extrakt a zrníčka z 1/4 vanilkového lusku a důkladně prošlehejte. K tekuté směsi přes síto přidáme všechny zbývající sypké suroviny - hladkou mouku, sodu, kypřící prášek a sůl a důkladně zapracujeme.

Těsto plníme do košíčků k tomu určených a pečeme při 170 stupních ve vyhřáté troubě po dobu 15 - 20 minut. Upečení testujeme suchou špejlí, pokud se na ní těsto nelepí, máme hotovo. Dortíky vyjmeme ze silikonových formiček a necháme je na mřížce či prkýnku vychladnout.

Nyní si vyšleháme krém. Všechny suroviny dáme do misky vhodné ke šlehání a nejprve na nízké, později na vysoké otáčky vyšleháme do hustého krému. Ten nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku a zdobítka. Zdobíme dle fantazie. Já použila bílé perličky a ozdobičky z jedlého papíru (koupila jsme v kik). :-)





2 komentáře:

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)