11. dubna 2016

Rumové cupcakes s vanilkou a popcornem

Taky milujete popcorn? Já totiž moc! Mamka mi ho už jako malé kupovala pravidelně na čtvrtečním trhu u nás na náměstí a vždy mi jím vyčarovala široký úsměv na tváři!   A přesně tato vzpomínka mě inspirovala k upečení dortíků, které mají nadýchaný rumovo-vanilkový korpus se stejně lehoučkým krémem z mascarpone a povrch je bohatě posypaný karamelovými pukanci z kukřice. Nechápu, že jsem popcorn na dortíky nenasypala už dávno?! Je to perfektní obměna. Jooo a kukuřice, kterou schováváte v mrazáku, pukne závistí, až tyhle fešáky v lednici uvidí! :-)


Z následujících surovin upečete a ozdobíte 15 cupcakes:

Těsto

4 vajíčka
115 gramů cukru krupice
1/4 vanilkového lusku
115 gramů hladké mouky
0,5 lžičky prášku do pečení
1 lžička rumového aroma
30 gramů másla
1 řádek čokolády (3 kostičky)

Krém

250 gramů mascarpone
200 ml smetany ke šlehání (alespoň 31%)
4 lžíce práškového cukru
1/4 vanilkového lusku
1 lžička rumového aroma

+ karamelové pukance či sladký popcorn na ozdobení

Postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Nejprve si rozpustíme máslo s jedním řádkem čokolády (dodává těstu barvu), a to v mikrovlnné troubě - dávám na 1 minutu při 360 W a necháme chladnout stranou. Vajíčka s cukrem a zrníčky z 1/4 vanilkového lusku vyšleháme při vysokých otáčkách do husté pěny (tento postup trvá několik minut). Přes síto do pěny postupně prosejeme mouku s práškem do pečiva a opatrně je zapracujeme pomocí stěrky. Nyní přilijeme do těsta rozpuštěné máslo s čokoládou a rumové aroma, opět opatrně zapracujeme. Těsto plníme centimetr pod okraj silikonových košíčků nebo papírových košíčků, kterými jsme vyložili muffinový plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 - 20 minut. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Krém je velice jednoduchý. Mascarpone, smetanu, aroma, vanilková zrníčka a práškový cukr vložíme do hluboké mísy a vyšleháme do hustého krému. Vzniklý krém nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku s kovovou zdobičkou.
Zdobíme rozdrobenými kousky popcornu. 

Pokud pečete poprvé nebo si jen chcete ověřit, zda děláte vše při pečení cupcakes správně, může se Vám hodit 15 tipů pro božské cupcakes. Vychytávky a rady související s pečením cucakes najdete na jedné ze záložek blogu - tady.

Pohodový den! :-) Ivča

1 komentář:

  1. Opět super vypadající recept....kdy já je všechny vyzkouším....?
    Giveaway

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)