21. ledna 2016

Oreo cupcakes

Dortíky se sušenkami Oreo už jsem pekla podruhé, což moc často nedělám (ráda zkouším pokaždé něco nového). A protože měly v obou případech opravdu velký úspěch, rozhodla jsem se konečně sepsat recept. V rámci hesla "V jednoduchosti je krása." vás mohu ujistit, že tento recept zvládne opravdu každý a navíc je na něj potřeba opět jen pár docela základních surovin. Pokud tedy máte tyto černé sušenky rádi, jako spoustu lidí kolem mě - nezbývá Vám, než vzít metlu do ruky a vyrazit směr kuchyně. Šup šup... jdeme na to! :-)



Z níže uvedených surovin vytvoříte 24 mini nebo 15 klasických cupcakes.

Těsto

4 vajíčka
115 gramů cukru krupice
115 gramů hladké mouky
0,5 lžičky prášku do pečení
30 gramů másla
30 gramů kakaa na pečení
2 lžičky vanilkového aroma
1 lžička černého gelového potravinářského barviva (nemusí být, ale barva bude hnědá, nikoli "oreově" černá)

Krém

250 gramů mascarpone
200 ml smetany ke šlehání (alespoň 31%)
4 lžíce práškového cukru
8 sušenek Oreo

+ 4 sušenky Oreo na ozdobení

Postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Sypké suroviny zahrnující mouku, prášek do pečiva a kakao smícháme v misce. Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě - dávám na 1 minutu při 360 W. Vajíčka s cukrem vyšleháme při vysokých otáčkách do husté pěny (tento postup trvá několik minut). Těsně před dokončením šlehání přidáme dvě lžičky vanilkového aroma (je možné nahradit přímo semínky z vanilkového lusku). Ukončíme proces šlehání a přes síto do pěny postupně prosejeme směs mouky, prášku do pečiva a kakaa a opatrně ji zapracujeme pomocí stěrky. Nyní přilijeme do těsta rozpuštěné máslo a barvivo a opět opatrně zapracujeme. Těsto plníme centimetr pod okraj silikonových košíčků nebo papírových košíčků, kterými jsme vyložili muffinový plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 - 20 minut. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Na krém si nejprve rozmixujeme v mixéru 8 sušenek na kousky (přidala jsem k nim i bílý krém ze sušenek, které jsem pak použila na zdobení). Mascarpone, smetanu a moučkový cukr vložíme do hluboké mísy a vyšleháme do polohustého krému, pak přidáme rozmixované sušenky a vyšleháme do tuha. Vzniklý krém nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku s kovovou zdobičkou.

Zdobíme dle fantazie. Já zvolila kousek sušenky.

Pokud pečete poprvé nebo si jen chcete ověřit, zda děláte vše při pečení cupcakes správně, může se Vám hodit 15 tipů pro božské cupcakes. Vychytávky a rady související s pečením cupcaků najdete na jedné ze záložek blogu - tady.

Moc Vás zdravím,

Ivča :-)





4 komentáře:

  1. Za 14 dnů mám narozeniny a díky Tobě vím, jakou novinkou překvapím hosty. Dík.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji, Míšo! To mě těší, že jsem Tě inspirovala! :-)) A dopředu přeji vše nejlepší! :-))

    OdpovědětVymazat
  3. ahoj,
    náhodou jsem narazila na Tvoji stránku a protože moje dcerka miluje sušenky Oreo (což fakt nechápu, za mě chutnají jak živočišné uhlí!) a včera měla oslavu narozenin,a naplánovaly jsme pro ní a její kamarádky piknik, tak jsem je udělala.
    Recept funguje, i s černým barvivem. Problém byl při rozemletí sušenek do krému, ty fakt musejí být asi na písek, mně hrubší kousíčky ucpávaly zdobící sáček (a to i nakonec pytlík s velkou dírou, mělo-li to být ještě zdobení a ne kydanec na vršek).
    Problém bych viděla ve velikosti, udělala jsem 12 Ks, protože jsem se bála, že na více nevystačí, v běžné velikosti velkých košíčků do formy...a s krémem to byla FAKT KALORICKÁ BOMBA, prakticky si nedaly na posezení ujíst, a to holčičky běhaly a skákaly v parku.
    Ale díky za inspiraci, jen uvažuju, jak dělat malé cupcake, protože bez formy papírové košíčky hmotu samy neudrží, a dělat malé košíčky ve velké formě taky nelze.

    Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mam formy na ruzne velikosti cupcaku. K toumu samozrejme i ruzne velikosti papirovych kosicku. Zkuste se porozhlednout ;)

      Vymazat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)