15. února 2016

Earl Grey Cupcakes (čajové)

Čajové cupcakes jsou ve světě docela populární. Nejdřív jsem k nim byla trochu skeptická, protože černý čaj nepatří mezi mé oblíbené nápoje. Pak jsem je ale ochutnala v jedné budějcké kavárně a získaly mé značné sympatie. Vzala jsem tedy svůj oblíbený recept na vanilkové dortíky, přidala do něj čaj, člověk by si řekl nic těžkého...  a tradááá - výsledek byl fakt super. K večeři jsem si dala hned tři! Doufám, že je zkusíte a dáte mi vědět, jak se povedly a hlavně, jak Vám chutnaly!



Z následujících surovin upečete a ozdobíte 15 cupcakes:

Těsto

4 vajíčka
115 gramů cukru krupice
115 gramů hladké mouky
0,5 lžičky prášku do pečení
30 gramů másla
1 sáček kvalitního černého čaje Earl Grey
2 lžíce teplé vody

Krém

250 gramů mascarpone
200 ml smetany ke šlehání (alespoň 31%)
4 lžíce práškového cukru
1 sáček kvalitního černého čaje Earl Grey
2 lžíce teplé vody

Postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Nejprve si rozpustíme máslo v mikrovlnné troubě - dávám na 1 minutu při 360 W a necháme chladnout stranou. Vajíčka s cukrem vyšleháme při vysokých otáčkách do husté pěny (tento postup trvá několik minut). Přes síto do pěny postupně prosejeme mouku s práškem do pečiva a opatrně je zapracujeme pomocí stěrky. Nyní přilijeme do těsta rozpuštěné máslo a opět opatrně zapracujeme. Nakonec přidáme obsah 1 čajového sáčku zalitý 2 lžícemi teplé vody a naposledy zamícháme. Těsto plníme centimetr pod okraj silikonových košíčků nebo papírových košíčků, kterými jsme vyložili muffinový plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 - 20 minut. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Krém je velice jednoduchý. Mascarpone, smetanu a práškový cukr vložíme do hluboké mísy a vyšleháme do hustého krému. Obsah čajového sáčku zalijeme 2 lžícemi horké vody (nikoli vařící či vroucí), necháme minutku vyluhovat a přidáme do krému a pořádně zašleháme. Vzniklý krém nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku s kovovou zdobičkou.

Zdobíme dle fantazie. Já zvolila domácí karamel.

Pokud pečete poprvé nebo si jen chcete ověřit, zda děláte vše při pečení cupcakes správně, může se Vám hodit 15 tipů pro božské cupcakes. Vychytávky a rady související s pečením cucakes najdete na jedné ze záložek blogu - tady.

Krásný den Vám přeje Ivča! :-)

2 komentáře:

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)