20. října 2015

Éclair s vanilkovým krémem, malinami a karamelem

Banánky z odpalovaného těsta (Francouzi jim říkají éclair) se vyrábí stejně jako naše větrníky nebo věnečky. Na věnečky byla expertka moje babička. Pekla je několikrát ročně a vždy po kilech... :-) Já měla svou premiéru až nyní a dopadla moc dobře. Snad i díky tomu, co jsem doma okoukala. Příště je vytuním ale ještě víc. Nebudu se už bát, že mi těsto nenaběhne a pokusím se, aby byly banánky vzhledově trochu estetičtější. Chuťově to bylo ale totálně dokonalé a nemůžu se dočkat druhého pokusu.

Na zhruba 15 kousků budete potřebovat následující suroviny:

Těsto:

0,4 dc mléka
0,4 dc vody
50 gramů másla
1 lžíce cukru
špetka soli
90 gamů hladké mouky
2 vajíčka

Náplň:

100 gramů mascarpone
80 ml smetany ke šlehání
1/4 vanilkového lusku
2 lžíce moučkového cukru
hrst čerstvých malin

Karamelová poleva:

120 gramů cukru krystal
50 ml vody
100 ml smetany na šlehání
1 lžíci másla

Postup:

Mléko, vodu, máslo, cukr a sůl dáme do hrnce a na mírném plameni přivedeme k varu. Na jeden zátah vysypeme do tekuté směsi všechnu mouku a velice dobře zapracujeme. Utvoří se nám cosi, co vypadá, jako zdrclá krupicová kaše. To je DOBŘE! :-) Chvíli mícháme - odpalujeme. Pak stáhneme a necháme stranou vychladnout.

Nyní si vyrobíme karamelovou polevu, jejíž příprava není vůbec složitá. Jen je potřeba vychytat ten správný moment, kdy ho odstavit ze sporáku. Do kastrolu se silným dnem dáme velkého panáka vody a cukr, který přetavíme na karamel. Abychom z něj připravili tekutou hmotu, přidáme do rozpuštěného karamelu lžíci másla a ohřátou smetanu. Roztavený cukr po zchlazení smetanou odpařuje páru, pozor na spálení. Nyní necháme stranou vychladit.

Předehřejeme troubu na 200 stupňů a vrátíme se k výrobě těsta. Do vychladlé odpálené kaše postupně zašleháme obě vajíčka a těsto je hotové - dáme ho do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečícím papírem malujeme proužky. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 25 minut. Zezlátlé banánky vyndáme z trouby a pomocí párátka propícháme každý několika vpichy, aby nám utekla pára a nezavlhl vnitřek pečiva. Poté ještě za horka podélně nařízneme na jedné straně a necháme dojít pokojové teploty.

Krém připravíme vyšleháním mascarpone, smetany, cukru a semínek ze čtvrtky vanilkového lusku. Do banánků ho nanášíme pomocí cukrářského sáčku. Krém poklademe malinami a horní část banánku potřeme karamelem, který dozdobíme dle fantazie. Já použila fondánové kytičky a výsledek se mi moc líbil. Co Vám? :-)


2 komentáře:

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)