19. listopadu 2015

Nadýchané vanilkové cupcakes s passion fruit

Ušila jsem si na sebe sama takovou hezkou výzvu. Rozhodla jsem se, že se chci naučit dokonalý vanilkový dortík. Budu zkoušet různé techniky tak dlouho, až to nebude přesně to, co hledám. Každý dílčí úspěch sepíšu a zveřejním na blog. A tady je první adept z piškotového těsta s krémem z mascarpone a šlehačky, ozdobený čerstvě vydlabaným passion fruit. Recept je inspirovaný limetopistácivou roládou Mich Turnerové z knížky Úžasné dorty. Čím mě cupcake dle tohoto receptu dostal? Tím, jak je skvěle nadýchaný a měkký. Pokud máte rádi obláčkové korpusy, bude to vaše jednička!


Receptík je na cca 17 dortíčků

Těsto

4 vajíčka
115 gramů pískového cukru
3 cm vanilkového lusku
1 lžička přírodního vanilkového aroma
115 gramů hladké mouky
30 gramů másla
1/2 lžičky prášku do pečiva

Krém

250 gramů mascarpone
200 ml smetany ke šlehání (31%)
3 lžíce moučkového cukru
1 lžíce tmavého cukru (dark muscovado)
2 lžičky vanilkového aroma
maličko žlutého gelového potravinářského barviva

Na ozdobu

2 ks passion fruit
1 lžíce práškového cukru

Postup

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

Máslo si rozpustíme v mikrovlnné troubě. Vajíčka s cukrem, zrníčky z vanilkového lusku a vanilkovým aroma vyšleháme do husté pěny. Přes síto do pěny postupně prosejeme mouku s práškem do pečiva a vpravíme ji tam pomocí stěrky. Nyní je čas na máslo, které tenkým pramínkem přilijeme do těsta a opatrně ho zapracujeme. Těsto plníme do 4/5 silikonových košíčků nebo papírových, kterými jsme vyložili muffinový plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Krém je opět rychlovka. V hluboké míse vyšleháme všechny suroviny do hustého krému, který nanášíme na studené dortíky pomocí cukrářského sáčku a kovové zdobičky.

Passion fruit rozdělíme a pomocí lžičky vydlabeme jeho zrníčka do mističky, kam přidáme lžíci moučkového cukru, abychom srazili jeho kyselost. Nanášíme lžičkou na dortíky.

Věřím, že Vám budou chutnat, jako chutnaly mně! A navíc krásně voníííí! ♥





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)