19. listopadu 2015

Pomerančové cupcakes s vanilkou, skořicí a zázvorem

Konečně jsem si našla po práci čas, řádně se prohrabat svou dortíkovou policí, ve které se nachází neuvěřitelné množství třpytivého zdobení, gelových barviček a přírodních aromat, která jsem si dovezla v létě ze Skotska. Při této drobné inventarizaci jsem narazila na lahvičku přírodního aroma s chutí pomerančů z Valencie. A protože pomerančový cupcake by zaváněl tak trochu létem, což by ve mně v listopadu vyvolalo značnou vlnu nevole, rozhodla jsem se k pomerančům přidat několik druhů koření. A věřte, že když pomeranč vyladíte vanilkou, skořicí a zázvorem, nikdo nebude pochybovat o tom, že se jedná o dortík pro to chladnější období roku. Pokud tedy nebudete tak kreativní jako já a nerozhodnete se pro vyzkoušení nových zdobících koncovek, které jsem koupila v Tigeru. Rozhodla jsem se totiž po vzoru asijského stylu zdobení vytvořit kytičky a lístečky. Se sadou zdobiček jsem ale velice spokojená, takže pokud budete mít cestu kolem a něco podobného sháníte, rozhodně tam mrkněte. Zároveň doporučuji vzít i sáček se zdobením (mají pěkné hvězdičky a srdíčka) a krabičku s plátečkovou čokoládou, která neobsahuje palmový olej a krásně se s ní zdobí.


Na 15 dortíku budete potřebovat následující suroviny:

Těsto

100 gramů másla
80 gramů cukru
2 vajíčka
2 dc mléka
2 lžičky přírodního pomerančového aroma (je možné nahradit pomerančovou šťávou a kůrou, jen je pak potřeba přidat trochu mouky, aby těsto nebylo řídké)
210 gramů hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička sody
2 cm vanilkového lusku
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky sušené citronové kůry

Krém

200 gramů mascarpone
200 ml smetany ke šlehání
2 lžičky přírodního pomerančového aroma (či pomerančové šťávy a kůry)
zrníčka z 2 cm vanilkového lusku
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru

Postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

V míse vhodné ke šlehání vyšleháme do pěny máslo s cukrem a po jednom zašleháme vajíčka tak, abychom do těsta nahnali co nejvíce vzduchu. Nyní do směsi přidáme pomerančové aroma a zrníčka z vanilkového lusku. V míse vedle si smícháme sypké přísady - mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici, zázvor a kůru z citronu. Do máslové pěny postupně po třetinách přimícháváme střídavě sypkou směs a mléko. Vzniklé těsto plníme do 3/4 připravených silikonových košíčků či papírových připravených v muffinovém plechu. A pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut, dokud se těsto nelepí na špejli, kterou do něj zapíchneme. Dopečené dortíky vyjmeme z formiček a necháme vychladnout na drátěné podložce.

Krém si vytvoříme velice jednoduše. Do vysoké nádoby vložíme všechny suroviny a ručním šlehačem vyšleháme hustý, hladký krém. Krém nanášíme na vystydlé dortíky pomocí cukrářského sáčku.

Zdobíme dle fantazie. Inspiraci najdete na mém cupcakovém profilu na FB pod jménem cupcakes and city. :-)

Krásný večer Vám přeje Vaše Ivča ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)