1. listopadu 2015

Čokoládové cupcakes s třešňovým krémem

Léto je sice to tam, ale to neznamená, že by moje chuť na letní ovoce polevila. Vytáhla jsem tedy ze skříně letošní třešňovou zavařeninu od mamky a vrhla se na pečení čokoládových dortíků s lehce vytuněným třešňovým krémem. A proč vytuněným? Nechybí v něm totiž troška rumu ani špetka kardamomu, který je v mé kuchyni stále více a více oblíbený. Konec povídání a jdeme na recept!

Na 15 kousků budeme potřebovat následující suroviny:

Těsto

100 gamů másla
100 gramů cuku
2 vajíčka
90 gramů hořké čokolády (já použila s oříšky)
2 dc mléka
200 gramů mouky
2 lžičky prášku do pečiva
30 gramů hořkého kakaa

Krém

200 gramů mascarpone
3 lžíce třešňové zavařeniny
2 lžíce rumu
1/2 lžičky kardamomu
150 ml smetany ke šlehání
(volitelná je troška červeného barviva)

Postup

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Ohřejeme mléko a rozpustíme v něm na kostičky nalámanou čokoládu. V míse si smícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem - dáme stranou. Nyní si změklé máslo vyšleháme s cukrem za pomoci ručního šlehače či robota do pěny a zašleháme postupně jedno a druhé vajíčko. Přilijeme 1/3 mléka s rozpuštěnou čokoládou - zašleháme. Přisypeme 1/3 sypké směsi mouky, kakaa a prášku do pečiva - zašleháme. Prokládáme tekutou a sypkou směs, až je vše zašleháno a vznikne nám nadýchané těsto.

Připravíme si plech na pečení muffinů - takový ten s dírami - díry vyložíme papírovými košíčky a do každého dáme těsto tak, abychom košíčky naplnili do jejich 2/3. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 20 minut (dle typu trouby). A to do té doby, než nám po zapíchnutí nezůstane špejle ani trochu olepená. Pak dortíky vyndáme na drátěnou mřížku a necháme je vychladnout.

Nyní si ušleháme krém - je to velice jednoduché. Všechny suroviny dáme do nádoby vhodné pro šlehání (čím vyšší, tím lepší) a ručním šlehačem je vyšleháme do tuhého krému. Ten nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku.

Zdobíme dle fantazie. Já jsem použila kandované třešně, plátky čokolády a čokoládové sypání.

Dobrou chuť! :-)




4 komentáře:

Děkuji za komentář! A přeji hezký den, Ivča :-)